Οι τιμές του πετρελαίου επέκτειναν τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας τη Δευτέρα λόγω ανησυχίας για την αργή ζήτηση στην Κίνα, αν και ο παρατεινόμενος γεωπολιτικός κίνδυνος που περιβάλλει τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία περιόρισε την πτώση. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent υποχώρησαν 55 σεντς, ή 0,7%, στα 81,53 δολάρια το βαρέλι

στις 04:05 ώρα Ελλάδας, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε 57 σεντς, ή 0,7%, στα 77,44 δολάρια.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα, με το Brent να υποχωρεί 1,8% και το WTI 2,5% χαμηλότερα από τα πτωτικά κινεζικά στοιχεία, τα οποία υποδεικνύουν χαμηλότερη ζήτηση από τον νούμερο 1 εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

«Οι ανησυχίες για την αδύναμη ζήτηση στην Κίνα αντιστάθμισαν την επέκταση των περικοπών της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+», δήλωσε ο Hiroyuki Kikukawa, πρόεδρος της NS Trading, μονάδας της Nissan Securities, προσθέτοντας ότι ανάμεικτα σημάδια από τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ώθησαν ορισμένους εμπόρους να προσαρμόσουν τις θέσεις.

«Παρόλα αυτά, οι απώλειες θα περιοριστούν από τον αυξημένο γεωπολιτικό κίνδυνο, με την πιθανότητα να μην επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ και να επεκταθεί η σύγκρουση στη Ρωσία και τους γείτονές της», είπε.

Τα στοιχεία την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε τον Φεβρουάριο, αλλά η αύξηση του ποσοστού ανεργίας και η συγκράτηση των μισθολογικών κερδών κράτησαν στο τραπέζι την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων του Ιουνίου από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η Κίνα την περασμένη εβδομάδα έθεσε έναν στόχο οικονομικής ανάπτυξης για το 2024 περίπου 5%, τον οποίο πολλοί αναλυτές χαρακτήρισαν φιλόδοξο χωρίς πολύ περισσότερα κίνητρα.

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας αυξήθηκαν τους δύο πρώτους μήνες του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, αλλά ήταν πιο αδύναμες από τους προηγούμενους μήνες, έδειξαν στοιχεία την Πέμπτη, συνεχίζοντας την τάση χαλάρωσης των αγορών από τον μεγαλύτερο αγοραστή στον κόσμο.

Από την πλευρά της προσφοράς, ο OPEC+, συμφώνησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα να επεκτείνουν τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής πετρελαίου κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στο δεύτερο τρίμηνο.

«Με τον OPEC+ να επεκτείνει τη συμφωνία εθελοντικής περικοπής παραγωγής μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου, αυτό θα μπορούσε να συσφίξει την αγορά καθώς η ζήτηση ανακάμπτει από την εποχική ηρεμία», γράφουν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ Research.

Στη Μέση Ανατολή, ο αρχηγός της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, κατηγόρησε το Ισραήλ την Κυριακή ότι καθυστέρησε τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός και απέρριψε το αίτημα της Χαμάς να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα, αλλά είπε ότι η ομάδα εξακολουθεί να αναζητά μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

Η ένταση κλιμακώνεται επίσης στη Ρωσία και τους γείτονές της, αυξάνοντας τον φόβο για πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης εκτός Ουκρανίας, δήλωσε ο Kikukawa της NS Trading.

Ο πρόεδρος της Μολδαβίας υπέγραψε την Πέμπτη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία, λέγοντας ότι η Ρωσία ανανεώνει τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της χώρας του και ότι εάν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν σταματήσει στην Ουκρανία, θα συνεχίσει.