Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν σταθερές την Πέμπτη, διατηρώντας τα κέρδη στη διάρκεια της νύχτας μετά τα αισιόδοξα στοιχεία για το κινεζικό εμπόριο και αφού τα αμερικανικά στοιχεία έδειξαν μικρότερη από την αναμενόμενη αύξηση των αποθεμάτων αργού και μεγάλη μείωση των αποθεμάτων καυσίμων. Ωστόσο, οι προσδοκίες ότι οι μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων θα μπορούσαν να καθυστερήσουν περιόρισαν τα κέρδη, αναφέρει το Reuters. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το Brent υποχώρησαν κατά 4 σεντς στα 82,92 δολάρια το βαρέλι έως τις 0432 GMT, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησαν κατά 

1 σεντ στα 79,12 δολάρια το βαρέλι, παρά το γεγονός ότι η αύξηση των εισαγωγών και των εξαγωγών της Κίνας ξεπέρασε τις εκτιμήσεις.

Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν σταθερές την Πέμπτη, διατηρώντας τα κέρδη της νύχτας μετά τα αισιόδοξα στοιχεία για το κινεζικό εμπόριο και αφού τα αμερικανικά στοιχεία έδειξαν μικρότερη από την αναμενόμενη αύξηση των αποθεμάτων αργού και μεγάλη μείωση των αποθεμάτων καυσίμων.

Ωστόσο, οι προσδοκίες ότι οι μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων θα μπορούσαν να καθυστερήσουν περιόρισαν τα κέρδη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent υποχώρησαν κατά 4 σεντς στα 82,92 δολάρια το βαρέλι έως τις 0432 GMT, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate των ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 1 σεντ στα 79,12 δολάρια το βαρέλι, παρά το γεγονός ότι η αύξηση των εισαγωγών και των εξαγωγών της Κίνας ξεπέρασε τις εκτιμήσεις.

"Τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας είναι ένα θετικό σημάδι για τις προοπτικές ζήτησης της αγοράς πετρελαίου", δήλωσε η ανεξάρτητη αναλύτρια Tina Teng με έδρα το Όκλαντ.

Ωστόσο, η ίδια πρόσθεσε ότι το κλίμα ρίσκου κυριαρχεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς οι μετοχές υποχωρούν στη Wall Street.

Ο κορυφαίος εισαγωγέας αργού στον κόσμο κατέγραψε αύξηση 5,1% στις εισαγωγές τους δύο πρώτους μήνες του 2024 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σε περίπου 10,74 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), όπως έδειξαν τα τελωνειακά στοιχεία την Πέμπτη, καθώς τα διυλιστήρια αύξησαν τις αγορές αργού για να καλύψουν τις πωλήσεις καυσίμων κατά τη διάρκεια των διακοπών του Σεληνιακού Νέου Έτους.

Οι εξαγωγές διυλισμένων προϊόντων της Κίνας τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο μειώθηκαν κατά 30,6% σε ετήσια βάση σε 8,82 εκατομμύρια τόνους, μειώνοντας τις προμήθειες για τις παγκόσμιες αγορές.

Τα αισιόδοξα εμπορικά στοιχεία από την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, υποδηλώνουν ότι το παγκόσμιο εμπόριο γυρίζει σελίδα, σε ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς προσπαθούν να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη που παραπαίει.

Το Brent και το WTI σημείωσαν άνοδο κατά περίπου 1% την Τετάρτη, αφού τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, αυξάνοντας κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια, περίπου τα δύο τρίτα της αύξησης των 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών που είχαν προβλέψει οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τα αποθέματα βενζίνης και αποσταγμάτων μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, όπως έδειξαν επίσης τα στοιχεία της EIA.

Το ισχυρό δολάριο των ΗΠΑ θα διατηρήσει το status quo βραχυπρόθεσμα, καθώς οι αγορές προετοιμάζονται για τον κίνδυνο η πρώτη μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να καθυστερήσει για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters σε στρατηγικούς αναλυτές συναλλάγματος.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η συνεχής πρόοδος στον πληθωρισμό "δεν είναι εξασφαλισμένη", αν και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ εξακολουθεί να αναμένει ότι θα μειώσει το επιτόκιο αναφοράς της φέτος.