Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο μετά την απροσδόκητη αύξηση των τιμών της Σαουδικής Αραβίας για την κύρια ποιότητα του πετρελαίου για τους αγοραστές στην Ασία και οι επενδυτές περίμεναν ενδείξεις για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Το μπρεντ διαπραγματευόταν πάνω από τα 82 δολάρια το βαρέλι μετά από πτώση σχεδόν 2% στις δύο πρώτες συνεδριάσεις 

της εβδομάδας. Η απόφαση του Ριάντ να αυξήσει τις τιμές προς την Ασία ακολούθησε την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ ότι θα παρατείνει τις περικοπές της παραγωγής μέχρι τον Ιούνιο.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ αναμένεται να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων αργότερα σήμερα Τετάρτη. Ενώ αναμένεται να υποστηρίξει μια προσεκτική προσέγγιση για τη μείωση των επιτοκίων βραχυπρόθεσμα, ο Πάουελ μπορεί να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μειώσεων αργότερα μέσα στο έτος, εάν ο πληθωρισμός υποχωρήσει περαιτέρω.

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς πετρελαίου Brent έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 7% φέτος, υποστηριζόμενος από τις περικοπές του ΟΠΕΚ+, τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και το υψηλότερο κόστος μεταφοράς λόγω των διαταραχών στη ναυτιλία. Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν την Κυριακή να παρατείνουν τις υφιστάμενες περικοπές παραγωγής τους έως το τέλος Ιουνίου, ενδεχομένως συσφίγγοντας την αγορά και μειώνοντας τα αποθέματα.

Τα αποθέματα των ΗΠΑ βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου δήλωσε ότι τα αποθέματα σε εθνικό επίπεδο αυξήθηκαν κατά 400.000 βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα στοιχεία. Αν και πρόκειται για μια σχετικά μικρή πιθανή αύξηση, θα ήταν η έκτη εβδομάδα κερδών, αν επιβεβαιωθεί από τα επίσημα στοιχεία που αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Τα ευρέως παρακολουθούμενα χρονοδιαγράμματα δείχνουν σταθερές συνθήκες. Το prompt spread του Brent - η διαφορά μεταξύ των δύο πλησιέστερων συμβολαίων του - ήταν 75 σεντς το βαρέλι σε backwardation. Αυτό είναι ένα ανοδικό μοτίβο που δείχνει ότι οι αγοραστές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για τα βραχυπρόθεσμα βαρέλια. Πριν από ένα μήνα, το ποσοστό αυτό ήταν 32 σεντς.