Το πετρέλαιο επέκτεινε την πτώση του, καθώς τα σημάδια μακροοικονομικής αδυναμίας, ιδίως στον μεγαλύτερο εισαγωγέα, την Κίνα, επισκίασαν την ευρέως αναμενόμενη επέκταση των περικοπών της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+. Το Brent υποχώρησε προς τα 82 δολάρια το βαρέλι, αφού υποχώρησε κατά 0,9% τη Δευτέρα, ενώ το West Texas Intermediate (WTI) διαπραγματευόταν κοντά στα 78 δολάρια. 

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ένα πλήθος ανακοινώσεων από το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας έτυχε μόνο χλιαρής ανταπόκρισης από τους επενδυτές, με τις ευρύτερες αγορές να είναι υποτονικές εν όψει της δημοσίευσης των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ και των παρατηρήσεων των αξιωματούχων της FED. Το αργό πετρέλαιο βρίσκεται σε μια αργή άνοδο που έχει οδηγήσει το Brent να κερδίσει περίπου 7% φέτος, ενισχυμένο από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και τον περιορισμό της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+. Αυτή η αισιοδοξία μετριάστηκε από την ισχυρή παραγωγή εκτός του καρτέλ, τις επισφαλείς προοπτικές ζήτησης στην Κίνα και τη μείωση των προσδοκιών για το πότε οι κεντρικές τράπεζες θα ξεκινήσουν τη νομισματική χαλάρωση.

Η Κίνα έθεσε τον ετήσιο στόχο της για την ανάπτυξη γύρω στο 5%, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι οι αξιωματούχοι θα εξαπολύσουν περισσότερα κίνητρα καθώς προσπαθούν να τονώσουν την εμπιστοσύνη σε μια οικονομία που επιβραδύνεται. Το έθνος έθεσε επίσης έναν πιο φιλόδοξο στόχο για τη μείωση της ενέργειας που απαιτείται για την οικονομική επέκταση, ή την ενεργειακή ένταση, φέτος.

Ο στόχος για την ανάπτυξη "είναι ένας υψηλότερος πήχης στο βαθμό που η Κίνα χάνει τους ούριους ανέμους μιας μετα-πανδημικής ανάκαμψης και μιας ευνοϊκής βάσης", δήλωσε ο Vishnu Varathan, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής στην Ασία της Mizuho Bank Ltd. στη Σιγκαπούρη. Το πετρέλαιο θα μπορούσε να βρει στήριξη "εάν οι κυβερνητικές δαπάνες πηγαίνουν κυρίως προς τη βιομηχανία, όπου οι ευαισθησίες για το πετρέλαιο είναι υψηλότερες", είπε.

Παράλληλα στη Μέση Ανατολή, οι διαπραγματεύσεις για την παύση των μαχών στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς παραμένουν σε τέλμα. Ενώ οι Χούθι εξαπέλυσαν επίθεση σε ένα ακόμα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων - το MSC Sky II - στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του παρέτειναν την Κυριακή τη μείωση κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος Ιουνίου, σε μια κίνηση που αναμενόταν ευρέως. Οι περικοπές της ομάδας θα αποσυρθούν σταδιακά ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς μετά από αυτό, δήλωσε η Γραμματεία του ΟΠΕΚ.