Σε φάση σταθεροποίσης το αργό κοντά στο υψηλότερο επίπεδο φέτος, αφού ο ΟΠΕΚ+ επέκτεινε τις περικοπές παραγωγής του και η πρόοδος προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα καθυστέρησε. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent διαπραγματεύονταν κοντά στα 84 δολάρια το βαρέλι μετά από άνοδο 2% στην προηγούμενη συνεδρίαση. Το αμερικανικό βαρέλι αναφοράς WTI βρισκόταν κοντά στα 80 δολάρια, έχοντας διασπάσει το ψυχολογικό επίπεδο την Παρασκευή για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο. Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του παρέτειναν τη μείωση των αποθεμάτων τους κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Οι έμποροι και οι αναλυτές ανέμεναν ευρέως την κίνηση του ΟΠΕΚ+, θεωρώντας την απαραίτητη για να αντισταθμιστεί η εποχιακή ύφεση της ζήτησης και η ραγδαία αύξηση της παραγωγής από άλλους παραγωγούς. Οι τελευταίες περικοπές θα "επιστραφούν σταδιακά ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία του ΟΠΕΚ.

Το αργό πετρέλαιο έχει σημειώσει αργή αλλά σταθερή άνοδο φέτος, καθώς η διεύρυνση των χρονικών περιθωρίων σηματοδοτούσε αυστηρότερες φυσικές συνθήκες και οι επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα αύξησαν το κόστος μεταφοράς. Παρόλα αυτά, οι καθυστερημένες προσδοκίες για το πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, η ισχυρή παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ+ και οι επισφαλείς προοπτικές της κινεζικής ζήτησης έχουν περιορίσει τα κέρδη.

Στη Μέση Ανατολή, η πρόοδος προς την κατεύθυνση της παύσης των μαχών στη Γάζα παραμένει στάσιμη, ακόμη και όταν η Χαμάς έστειλε αντιπροσωπεία στο Κάιρο για συνομιλίες. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η μαχητική οργάνωση αρνήθηκε να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τους ομήρους που πήρε κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και ότι οι συζητήσεις οδηγούνται σε κατάρρευση.

Το ράλι του πετρελαίου φέτος έχει καλύψει τις short θέσεις των hedge funds από την αγορά. Τα συνδυασμένα βραχυπρόθεσμα στοιχήματα των διαχειριστών κεφαλαίων έναντι του Brent και του WTI βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ICE Futures Europe και της αμερικανικής Επιτροπής Εμπορευματικών Συμβολαίων Μελλοντικής Διαπραγμάτευσης. Οι όγκοι συναλλαγών ήταν επίσης υψηλοί, με σχεδόν 20.000 παρτίδες να διαπραγματεύονται σε κάθε δείκτη αναφοράς έως τις 8:30 π.μ. στη Σιγκαπούρη σήμερα Δευτέρα.

Οι επενδυτές θα στρέψουν επίσης το βλέμμα τους στην Κίνα αυτή την εβδομάδα, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει τον στόχο ανάπτυξης για το 2024 και να περιγράφει τη στρατηγική της για τη στήριξη της επιβραδυνόμενης οικονομίας στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο.