Το αργό πετρέλαιο διεύρυνε έως χθες τα κέρδη του με μία ταση διόθωσης σήμερα το πρωί, ενώ συνεχίζουν να εμφανίζουν ενδείξεις σύσφιξης οι φυσικές αγορές. Τα διυλιστήρια των ΗΠΑ ανέβασαν την παραγωγή τους εν μέσω ισχυρών περιθωρίων ζήτησης. Οι εξαγωγές των ΗΠΑ έχουν επίσης μεγάλη ζήτηση, καθώς οι ξένοι αγοραστές προσβλέπουν στο αργό για να αποφύγουν τα ζητήματα τροφοδοσίας μέσω θαλάσσης από την Ερυθρά Θάλασσα. Οι συνολικές εξαγωγές αργού και διυλισμένων προϊόντων σημείωσαν άνοδο 1,32mb/ημέρα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΙΑ. Αυτό έχει δει τη διαφορά μεταξύ των τιμών spot και του μελλοντικού πρώτου μήνα

να διευρύνεται σε 0,65 USD/βαρέλι, υποδηλώνοντας μια αυστηρότερη προοπτική προσφοράς. Οι Κινέζοι αγοραστές δραστηριοποιούνται επίσης στην αγορά spot μετά την έντονη ζήτηση κατά τη διάρκεια των διακοπών του Σεληνιακού Νέου Έτους. Αυτό έρχεται καθώς η αγορά σκέφτεται την επόμενη κίνηση του ΟΠΕΚ. Συνεδριάζουν στις αρχές Μαρτίου για να αποφασίσουν εάν θα επεκτείνουν την τρέχουσα συμφωνία προμήθειας που πρόκειται να λήξει στο τέλος του τριμήνου. Επτά μέλη του συνασπισμού δεσμεύτηκαν να περιορίσουν την παραγωγή κατά 900 kb/ημέρα, ενώ η Σαουδική Αραβία αύξησε περαιτέρω την παραγωγή κατά 1mb/ημέρα. Αναμένουμε ότι η συμμαχία του ΟΠΕΚ+ θα επεκτείνει αυτές τις περικοπές στο δεύτερο τρίμηνο, μια κίνηση που πιθανότατα θα σύσφιγγε ακόμη περισσότερο την αγορά.

Οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου συνέχισαν την πρόσφατη ανάκαμψή τους καθώς οι αγοραστές εκμεταλλεύονται τις χαμηλές τιμές. Αυτό υποβοηθήθηκε από τους ανανεωμένους κινδύνους εφοδιασμού. Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξήθηκαν μετά τις αναφορές ότι οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου που εισέρχονται στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας ενδέχεται να σταματήσουν αργότερα φέτος καθώς λήγει η συμφωνία για τον αγωγό μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Τα κέρδη ήταν περιορισμένα, καθώς τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης αμβλύνουν τους φόβους για ελλείψεις εφοδιασμού. Οι τιμές LNG της Βόρειας Ασίας ακολούθησαν τις ευρωπαϊκές τιμές υψηλότερα. Η κινεζική ζήτηση έχει επίσης βελτιωθεί καθώς οι έμποροι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την αυξημένη ικανότητα εισαγωγής LNG που διατίθεται στο διαδίκτυο. Το κλίμα ενισχύθηκε όταν ο κορυφαίος εξαγωγέας LNG της Αυστραλίας Woodside δήλωσε ότι αναμένει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 50% την επόμενη δεκαετία. Ο CEO Meg O'Neil είπε ότι βλέπουν σημάδια αυτής της αύξησης της ζήτησης στην αναδυόμενη Ασία.

Τα βασικά μέταλλα κέρδισαν καθώς οι ισχυρότερες αγορές μετοχών στην Κίνα ενίσχυσαν το κλίμα. Τα νέα μέτρα από το Πεκίνο φαίνεται ότι εμπόδισαν τις πωλήσεις, αμβλύνοντας έτσι τις ανησυχίες για ασθενέστερη οικονομική δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσουν τέτοιες εκπτώσεις. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες αγορές μετάλλων έδειχναν ελάχιστα σημάδια σύσφιξης. Τα αποθέματα για όλα τα βασικά μέταλλα στην Κίνα αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, με τον χαλκό να εκτινάσσεται στις εγγεγραμμένες αποθήκες του Shanghai Futures Exchange. Αυτό δεν βοηθήθηκε από μια ισχυρή αύξηση των αποθεμάτων στο LME.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα αυξάνονται επίσης καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες για ισχυρότερη κατασκευαστική δραστηριότητα. Τα εγχώρια εργοτάξια άνοιξαν ξανά μετά τις διακοπές του Σεληνιακού Νέου Έτους και προσπαθούν να επωφεληθούν από τα καλύτερα περιθώρια κέρδους μετά την πρόσφατη πτώση του σιδηρομεταλλεύματος.
Ο χρυσός ήταν σταθερός καθώς οι έμποροι περιμένουν συνθήματα για την επόμενη κίνηση της Fed. Η αποδέσμευση των βασικών δαπανών προσωπικής κατανάλωσης την Πέμπτη είναι πιθανό να δώσει τον τόνο, με προσδοκίες για άνοδο που θα αμφισβητήσει την άποψη για περικοπές επιτοκίων στο εγγύς μέλλον.