Συνεχίστηκε για έβδομη εβδομάδα η καθοδική πορεία της τιμής ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά της Ελλάδας, η οποία ωστόσο παραμένει στο «κλαμπ» των ακριβών αγορών τον Φεβρουάριο με τη δεύτερη ακριβότερη τιμή της μεγαβατώρας στην Ευρώπη (75,24 ευρώ), πίσω από την Ιρλανδία (85,5 ευρώ) και την Ιταλία (90 ευρώ), που κατέχει σταθερά πλέον την πρώτη θέση

Το ύψος της τελικής τιμής για τον Φεβρουάριο θα καθορισθεί με βάση και την πορεία των τιμών τις επόμενες 8 ημέρες.

Ακόμη όμως και εάν δεν υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση και οι τιμές παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, προεξοφλούνται σοβαρές μειώσεις για τα τιμολόγια λιανικής του Μαρτίου.

Η μέση τιμή εκκαθάρισης (ΤΕΑ) το περασμένο επταήμερο (12-18 Φεβρουαρίου) υποχώρησε στα 67,82 ευρώ/MWh, κατά 9,97% κάτω από τη μέση τιμή της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, καθώς τα χαμηλά φορτία, οι ενισχυμένες ΑΠΕ και οι χαμηλές διεθνείς τιμές φυσικού αερίου διαμόρφωσαν το κατάλληλο περιβάλλον για περαιτέρω καθοδικές πιέσεις στις τιμές του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 74 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μείγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 55%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στις 516 GWh, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 5% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 52 GWh (-11% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 279 GWh καλύπτοντας το 30% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 52 GWh είχε συνεισφορά 5% στο εβδομαδιαίο μείγμα της αγοράς επόμενης ημέρας.

Οσον αφορά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή κορυφώθηκε στις 146,664 MWh την περασμένη Πέμπτη, με το χαμηλό εβδομάδας να καταγράφεται την Κυριακή (18/2) στις 129,987 MWh και τη συνολική ζήτηση όλης της εβδομάδας να φτάνει στις 983,067 MWh, πιο υψηλά κατά 1,22% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα που ανήλθε στις 971,210 MWh. Το μέσο φορτίο συστήματος ανήλθε στα 5,852 MW, με ελάχιστο και μέγιστο φορτίο συστήματος για την προηγούμενη εβδομάδα 4,184 ΜW και 7,306 MW αντίστοιχα.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")