Οι αγορές στην Κίνα άνοιξαν εκ νέου χαμηλότερα εν μέσω ανησυχιών για τη ζήτηση στο εγγύς μέλλον. Μια δημόσια αργία στις ΗΠΑ διατήρησε τη ρευστότητα σε χαμηλά επίπεδα, με πολύ λίγα δεδομένα να οδηγούν σε συνεχείς κινήσεις. Το Brent σημείωσε υψηλό τριών εβδομάδων, καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή συνεχίζουν να αυξάνονται. Aκόμα μία πυραυλική επίθεση 

σε εμπορικό πλοίο εγγεγραμμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο στην Ερυθρά Θάλασσα ανάγκασε το πλήρωμα να εγκαταλείψει το πλοίο. Το Ισραήλ δήλωσε επίσης ότι θα εξαπολύσει χερσαία επίθεση στην περιοχή Ράφα της Γάζας, εκτός εάν απελευθερωθούν οι όμηροι πριν από τα μέσα Μαρτίου. Αυτό έρχεται εν μέσω ανεπιτυχών προσπαθειών για τη μεσολάβηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας τις τελευταίες εβδομάδες με τη Χαμάς. Οι ενδείξεις για ισχυρότερη ζήτηση στην Κίνα τόνωσαν επίσης το κλίμα. Τα ταξίδια στην Κίνα ξεπέρασαν τα προ της ΚΟΒΙΔΑΣ επίπεδα κατά την περίοδο των διακοπών του Σεληνιακού Νέου Έτους. Περίπου 474 εκατ. τουριστικά ταξίδια πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, αυξημένα κατά 14% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου ξεκίνησαν την εβδομάδα υπό περαιτέρω πιέσεις εν μέσω υψηλών αποθεμάτων και αδύναμης ζήτησης. Οι μετεωρολογικές προβλέψεις συνεχίζουν να δείχνουν ήπιο καιρό για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Οι τιμές spot του LNG στη Βόρεια Ασία ήταν σχετικά σταθερές, καθώς οι Κινέζοι αγοραστές επέστρεψαν από τις διακοπές τους. Ωστόσο, η αύξηση της προσφοράς είδε την τιμή αναφοράς JKM να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση χαμηλότερα.

Ο ευρωπαϊκός άνθρακας υποχώρησε σε χαμηλό 30 μηνών, στα 53,45 EUR/t, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου υποχωρούν και η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξάνεται κατακόρυφα. Μια αδύναμη δημοπρασία spot δημιούργησε επίσης καθοδικές πιέσεις, καθώς οι εταιρείες κοινής ωφέλειας ενέργειας παραμένουν στο περιθώριο. Οι μονάδες της Νέας Ζηλανδίας υποχώρησαν λόγω των χαμηλότερων επιπέδων διαπραγμάτευσης και των αργών συναλλαγών. Οι μονάδες δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα της Αυστραλίας ήταν σταθερές λόγω της έλλειψης συναλλακτικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το σιδηρομετάλλευμα σημείωσε πτώση, καθώς οι Κινέζοι έμποροι επέστρεψαν από τις διακοπές της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς με πτωτική διάθεση. Τα προθεσμιακά συμβόλαια υποχώρησαν έως και 3,4% μετά την επιλογή της PBoC να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια των μονοετών δανείων πολιτικής της. Αυτό προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση βραχυπρόθεσμα. Το μόνο φωτεινό σημείο ήταν τα στοιχεία που έδειξαν αύξηση των πωλήσεων υφιστάμενων κατοικιών σε βασικές πόλεις κατά περισσότερο από 70% σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια των διακοπών του Σεληνιακού Νέου Έτους, σύμφωνα με το Beike Research Institute. Ωστόσο, αυτό θα έχει μικρή επίδραση στη ζήτηση για χάλυβα και σιδηρομετάλλευμα. Οι νέες κατασκευές φαίνονται αδύναμες, με τις πωλήσεις νέων κατοικιών να μειώνονται κατά 34% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο.

Ο χαλκός παρέσυρε τα βασικά μέταλλα σε πτώση, καθώς η πτωτική διάθεση εξαπλώθηκε στον ευρύτερο τομέα των βιομηχανικών εμπορευμάτων. Αυτό συμβαίνει παρά την προοπτική ανάκαμψης της οικοδομικής δραστηριότητας τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η εποχιακή χειμερινή νηνεμία πλησιάζει στο τέλος της. Το μέταλλο αναμένεται επίσης να επωφεληθεί από την ενεργειακή μετάβαση, με τις επενδύσεις σε υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ειδικότερα να ενισχύουν τη ζήτηση αρκετά ώστε να αντισταθμίσουν την αδυναμία στους παραδοσιακούς τομείς της μεταποίησης/βιομηχανίας.

Η συναλλακτική δραστηριότητα στον χρυσό ήταν χαμηλή με τις αγορές κλειστές στις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν επίσης σε επιφυλακή για τυχόν ενδείξεις σχετικά με τις προοπτικές των αμερικανικών επιτοκίων. Αυτό μπορεί να προκύψει αργότερα αυτή την εβδομάδα, όταν η Fed θα δημοσιεύσει τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης πολιτικής της.