Το πετρέλαιο υποχώρησε από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων, καθώς οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για τις προοπτικές της ζήτησης αντισταθμίζουν τις συνεχιζόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Το Brent έπεσε κάτω από τα 83 δολάρια το βαρέλι μετά από άνοδο σχεδόν 8% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ το West Texas Intermediate διαπραγματεύεται κοντά στα 79 δολάρια. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας επισήμανε την περασμένη εβδομάδα ότι οι αγορές πετρελαίου θα μπορούσαν να έχουν υπερπροσφορά όλο το έτος, ενώ η αδύναμη οικονομία της Κίνας έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωση.

Παρόλα αυτά, οι επιθέσεις κατά της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα και ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς εμποδίζουν τις τιμές να πέσουν πάρα πολύ. Και το Ισραήλ δήλωσε ότι θα εξαπολύσει χερσαία επίθεση στην περιοχή Ράφα της Γάζας, εκτός εάν απελευθερωθούν οι όμηροι πριν από τα μέσα Μαρτίου.

"Για να διατηρηθεί οποιοδήποτε ασφάλιστρο στην τιμή του πετρελαίου στις αγορές πετρελαίου από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, πρέπει να διαταραχθεί η φυσική προμήθεια πετρελαίου", δήλωσε ο Vivek Dhar, αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ αναμένεται να εγκαταλείψουν τα κέρδη τους τις επόμενες εβδομάδες, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την προσφορά, πρόσθεσε.

Τα ανοδικά στοιχήματα για το παγκόσμιο δείκτη αναφοράς Brent βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2021 μετά την αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων στην περιοχή, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής αργού. Οι αγορές καυσίμων, εν τω μεταξύ, βρίσκονται στο επίκεντρο εν μέσω μιας από τις πιο ενεργές περιόδους συναλλαγών για τα διυλισμένα προϊόντα εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς τα κέρδη των τιμών από έτος σε έτος ξεπερνούν εκείνα του αργού.

Οι κινεζικές αγορές άνοιξαν εκ νέου μετά τις εβδομαδιαίες διακοπές της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς, με το αργό στη Σαγκάη να σημειώνει άνοδο μετά το διάλειμμα.