Ο τόνος κινδύνου σε όλες τις αγορές οδήγησε τα εμπορεύματα σε άνοδο. Το αργό πετρέλαιο σημείωνε πτώση στις πρώτες συναλλαγές, αφού ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) περιέγραψε μια δυσοίωνη εικόνα για τη ζήτηση. Είπε ότι η αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης επιβραδύνθηκε κατά περίπου 35% το 4ο τρίμηνο του 2023 εν μέσω επιβράδυνσης στην Κίνα. Επέμεινε στην πρόβλεψή του για αύξηση της ζήτησης το 2024 κατά 1,2 εκατ. δολάρια ημερησίως και ότι η αγορά θα είναι πλεονασματική φέτος. Όμως η βελτίωση

του κλίματος υπέρ του κινδύνου στις ευρύτερες αγορές είδε τους επενδυτές να επιστρέφουν στο αργό πετρέλαιο, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση υψηλότερα. Μπορεί οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή να παραμένουν αυξημένες, με τα χτυπήματα της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ να αυξάνουν τις ανησυχίες για έναν ευρύτερο πόλεμο, ωστόσο αυτό αντισταθμίζεται από την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ, η οποία έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο (εκτός των προσαρμογών που προκλήθηκαν από την πανδημία) των τελευταίων οκτώ ετών και λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας έναντι των αυξανόμενων ανησυχιών για διακοπή της προσφοράς. Ενώ υπάρχουν δύο μεγάλες συγκρούσεις στις οποίες εμπλέκονται επί του παρόντος παραγωγοί που ελέγχουν πάνω από το 13% της παγκόσμιας προσφοράς, ο ΟΠΕΚ θα κάλυπτε τα περισσότερα επίπεδα διαταραχής με 6,4 mb/d πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στη διάθεσή του. Παρ' όλα αυτά, βλέπουμε την αγορά σε μεγάλο βαθμό ισορροπημένη κατά το τρέχον τρίμηνο και αναμένουμε ότι τα θεμελιώδη μεγέθη θα βελτιωθούν καθώς η ζήτηση θα ανακάμπτει, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει τις τιμές σε άνοδο.

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου σταμάτησαν την πρόσφατη πτώση τους μετά την εμφάνιση διαταραχών στο νορβηγικό φυσικό αέριο. Οι μειώσεις δυναμικότητας στο εργοστάσιο επεξεργασίας Kollsnes βαθαίνουν λόγω των εγκαταστάσεων επεξεργασίας. Ωστόσο, τα κέρδη είναι πιθανό να είναι βραχυπρόθεσμα, καθώς ο ήπιος καιρός και τα υψηλά αποθέματα είναι πιθανό να επιβαρύνουν το κλίμα τις επόμενες εβδομάδες. Οι τιμές spot του LNG της Βόρειας Ασίας ακολούθησαν υψηλότερα τις ευρωπαϊκές αγορές. Οι χαμηλότερες τιμές προσελκύουν επίσης καιροσκοπικές αγορές από ορισμένους καταναλωτές.

Ο χρυσός ωθήθηκε ξανά πάνω από τα 2.000 USD/ουγγιά, αφού τα μικτά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ αύξησαν την προοπτική μείωσης των επιτοκίων. Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ ήταν ηπιότερες του αναμενόμενου, οδηγώντας τους εμπόρους να τιμολογήσουν περισσότερη νομισματική χαλάρωση, κάτι που θα δώσει ώθηση στον χρυσό, ο οποίος δεν πληρώνει τόκους.

Ο χαλκός οδήγησε τον τομέα των βασικών μετάλλων σε άνοδο, καθώς οι αυξανόμενες προσδοκίες για στενότητα προκάλεσαν ράλι κάλυψης βραχυπρόθεσμων πωλήσεων. Το μέταλλο δέχεται πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω της επιβράδυνσης στην Κίνα και των ισχυρών οικονομικών συνθηκών στις ΗΠΑ που συμβάλλουν στη διατήρηση των επιτοκίων υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, οι περικοπές παραγωγής σε διάφορους παραγωγούς αναμένεται τώρα να συσφίξουν σημαντικά την αγορά. Αυτό εκδηλώνεται και στην Κίνα, όπου μια σφιχτή αγορά συμπυκνωμάτων, αναγκάζει τα κινεζικά χυτήρια να μειώσουν την παραγωγή.

Το νικέλιο παρέμεινε σχετικά αμετάβλητο, καθώς η αγορά εξετάζει τον αντίκτυπο των πρόσφατων προβλημάτων από την πλευρά της προσφοράς. Η Glencore ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία τη ζημιογόνο επιχείρηση νικελίου Koniambo στη Νέα Καληδονία. Η BHP ανακοίνωσε επίσης ότι είχε προβεί σε απομείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων νικελίου της Αυστραλίας κατά 2,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ και επανεξετάζει τη συνεχιζόμενη λειτουργία τους.
Το μέλλον του σιδηρομεταλλεύματος διαμορφώθηκε υψηλότερα στη Σιγκαπούρη, παρά την υποχώρηση των προβλημάτων από την πλευρά της προσφοράς. Οι μηχανοδηγοί τρένων της BHP ματαίωσαν την απεργία μετά την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τις αμοιβές και τους όρους εργασίας.