Μια προσπάθεια αναπλήρωσης των εξαντλημένων αποθεμάτων πετρελαίου κυρίως στην Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε εξέλιξη και θα μπορούσε να ενισχύσει τη ζήτηση και τις τιμές τους επόμενους μήνες, ανέφεραν αναλυτές και έμποροι, καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή απειλούν τους βασικούς θαλάσσιους δρόμους. 

Σημαντικά εξαντλημένα από τις διαταραχές της προσφοράς που προκάλεσαν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας στα μέσα του 2022, καθώς και οι παρατεταμένες περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ+, τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου έχουν μόλις και μετά βίας ανακάμψει με τους εμπόρους να μην μπορούν να δικαιολογήσουν το κόστος για την αποθήκευση του πετρελαίου.

Η διακοπή της διέλευσης τάνκερ από την Ερυθρά Θάλασσα λόγω της κλιμάκωσης των επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι που είναι ευθυγραμμισμένοι με το Ιράν έχει αυξήσει τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό, ωθώντας τους αγοραστές να ενισχύσουν τα αποθέματα τους .

Η Morgan Stanley αύξησε τις τριμηνιαίες προοπτικές της για τις τιμές του Brent την Τρίτη στα 82,50 δολάρια το βαρέλι κατά μέσο όρο το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο - σε σύγκριση με 80 και 77,50 δολάρια προηγουμένως - υποδηλώνοντας ότι η τράπεζα αναμένει τώρα μια σφιχτή αγορά πετρελαίου φέτος.

Η Consultants FGE ανέφερε ότι τα διαθέσιμα στοιχεία μέχρι στιγμής φέτος έδειξαν μεγάλη, για την εποχή, πτώση στα αποθέματα αργού και καυσίμου σχεδόν 29 εκατομμυρίων βαρελιών, σε σύγκριση με μια τυπική μέση αύξηση 20 εκατομμυρίων βαρελιών τον Ιανουάριο τα έτη 2015-2019.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), ανέφερε ότι τα παγκόσμια αποθέματα μειώθηκαν κατά 8,4 εκατομμύρια βαρέλια τον περασμένο Νοέμβριο -τον τελευταίο μήνα για τον οποίο υπάρχουν πλήρη στοιχεία- στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022, αλλά τα προκαταρκτικά στοιχεία του Δεκεμβρίου έδειξαν άνοδο.

Οι έμποροι λένε ότι μέχρι στιγμής έχουν δει ισχυρές αγορές από την Κίνα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι κινεζικές αγορές είναι υψηλές καθώς ανανεώνονται τα αποθέματα στο πρώτο εξάμηνο», δήλωσε στο Reuters ένας έμπορος ευρωπαϊκού διυλιστηρίου. «Οι αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης είναι επίσης ισχυρότερες αυτόν τον μήνα, καθώς η κατάσταση για τα βαρέλια από το ανατολικό Σουέζ θα μπορούσε να χειροτερέψει ανά πάσα στιγμή».

Οι Κινέζοι αγοράζουν πετρέλαιο που φτάνει αυτή την άνοιξη για να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπληρώνουν σταδιακά το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου τους αφού πούλησαν ένα ποσό ρεκόρ από τα κρατικά αποθέματα τους, το 2022.

«Όσον αφορά τις ημέρες κάλυψης της ζήτησης (από την αποθήκευση πετρελαίου), αναμένουμε ότι η αγορά θα φτάσει σε περίπου 67 ημέρες μέχρι το τέλος του έτους 2025 από τις τρέχουσες 64 ημέρες, που είναι ακόμα πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία περίπου 60 ημερών, με την προϋπόθεση ότι ο ΟΠΕΚ + θα διατηρήσει τις περικοπές στο ίδιο επίπεδο έως το 1H25." δήλωσε στο Reuters ο ενεργειακός στρατηγός της Citi, Francesco Martoccia.

Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι όπως η Ρωσία (OPEC+) προσπάθησαν να συγκρατήσουν την προσφορά με περικοπές της παραγωγής σε τιμές σημαδούρας από το 2022.

Αυτά τα σχέδια υπογραμμίστηκαν όταν ο ντε φάκτο ηγέτης του ομίλου, η Σαουδική Αραβία σταμάτησε τα σχέδια για την ενίσχυση της μέγιστης παραγωγικής του ικανότητας.

Ο υπουργός Ενέργειας του Ριάντ τη Δευτέρα πρότεινε ότι ο λόγος πίσω από την απόφαση ήταν να βοηθήσει την ενεργειακή μετάβαση, προσθέτοντας ότι το βασίλειο έχει άφθονη πλεονάζουσα ικανότητα για να μετριάσει την αγορά πετρελαίου.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σε μεγάλο βαθμό από την απόφαση στα τέλη του περασμένου μήνα, με την υψηλή ζήτηση με τη μορφή αναπλήρωσης αποθεμάτων και την έκρηξη της προσφοράς πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ+ να φαίνεται ότι υπεραντιστάθμισε την αλλαγή προσανατολισμού του Ριάντ.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε μια μακροπρόθεσμη ανισορροπία, με την προσφορά του ΟΠΕΚ περίπου 2 εκατομμύρια bp/d πολύ υψηλή σε σχέση με την υπονοούμενη ζήτηση για αργό πετρέλαιο του ΟΠΕΚ έως το 2028», δήλωσαν αναλυτές της HSBC.

Επίσης σε ένα σημείωμα τους, την περασμένη εβδομάδα, καθώς το Brent έφτασε κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι, οι αναλυτές της J.P. Morgan προέβλεψαν αύξηση της τιμής κατά 10 δολάρια έως τον Μάιο, υποθέτοντας ότι δεν υπάρχουν γεωπολιτικά σοκ και ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα επαναφέρουν συνολικά 400.000 βαρέλια την ημέρα στην αγορά από τον Απρίλιο.

N. Παλ.