Ζητήματα από πλευράς προσφοράς μπήκαν στο επίκεντρο εν μέσω χαμηλών όγκων με πολλές ασιατικές αγορές κλειστές λόγω των διακοπών του Σεληνιακού Νέου Έτους. Το αργό πετρέλαιο παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητο παρά τις αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε περαιτέρω πλήγματα στη Γάζα στη νότια πόλη Ράφα. Οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και τα αραβικά κράτη 

καταδίκασαν το Ισραήλ για τη μεταφορά δυνάμεων στην πόλη, η οποία είναι πλέον καταφύγιο για σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας. Κίνηση η οποία έρχεται επίσης αφότου ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέρριψε μια αντιπρόταση της Χαμάς για συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κατάπαυσης του πυρός. Οι αντάρτες Χούτι συνέχισαν επίσης τις επιθέσεις τους σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, χτυπώντας ένα αμερικανικό αεροπλάνο. Ωστόσο, τα κέρδη αμβλύνθηκαν από τα σημάδια μιας διπλωματικής λύσης στον πόλεμο. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, συζήτησε το Σαββατοκύριακο την πιθανή απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους επικεφαλής των παλαιστινιακών ομάδων αντίστασης. Ο ΟΠΕΚ επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εκπληρώσει τη συμφωνία του για τη μείωση της παραγωγής, με το Ιράκ να λέει ότι τώρα εκπληρώνει την ποσόστωση παραγωγής βάσει της συμφωνίας. Η παραγωγή του περιορίζεται πλέον στα 4mb/d. Τα ΗΑΕ δήλωσαν ότι δεσμεύονται να συνεργαστούν με τον όμιλο για τη λήψη αποφάσεων που διασφαλίζουν τη σταθερότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου μειώθηκαν περαιτέρω εν μέσω υψηλών αποθεμάτων και υποτονικής ζήτησης. Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν πάνω από τις προσδοκίες. Αυτό συνδυάστηκε με σχετικά ήπιο καιρό κατά τη διάρκεια του χειμώνα του βόρειου ημισφαιρίου. Ο χαμηλότερος κίνδυνος ελλείψεων οδήγησε τη μεταβλητότητα στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να πέφτει στα προ κρίσης επίπεδα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς έχουν πλέον μειωθεί περισσότερο από 20% από την αρχή του έτους, με περαιτέρω απώλειες να αναμένονται αφού οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες είναι πιθανό να είναι πάνω από τα εποχιακά πρότυπα σε όλη την Ευρώπη όλο τον Φεβρουάριο.

Το νικέλιο σημείωσε άνοδο μετά από περαιτέρω σημάδια σύσφιξης της προσφοράς. Η Glencore ανακοίνωσε τα σχέδιά της να εξουδετερώσει τη ζημιογόνο επιχείρηση νικελίου Koniambo στη Νέα Καληδονία, καθώς θέλει να πουλήσει το μερίδιό της. Το μεταλλουργείο δεν έχει κέρδος για περισσότερα από δέκα χρόνια λειτουργίας. Ο κίνδυνος αναταραχών στην Ινδονησία αυξάνεται επίσης. Οι εντάσεις είναι υψηλές μεταξύ των εργαζομένων λόγω θανατηφόρων ατυχημάτων και εθνοτικών συγκρούσεων. Τον Δεκέμβριο, μια έκρηξη στον κλίβανο νικελίου της Tsingshan Stainless Steel ανάγκασε το προσωρινό κλείσιμο, ενώ πρόσφατα ορισμένοι ανθρακωρύχοι της Ινδονησίας είδαν καθυστερήσεις για να επιτρέψουν τις ανανεώσεις που ανάγκασαν πολλούς να σταματήσουν τις εργασίες. Το υπόλοιπο σύμπλεγμα βασικών μετάλλων ήταν επίσης υψηλότερο εν μέσω αραιών συναλλαγών καθώς οι ασιατικές αγορές παρέμειναν κλειστές.

Το σιδηρομετάλλευμα βρίσκεται υψηλότερα στη Σιγκαπούρη εν μέσω αυξανόμενων κινδύνων διακοπής του εφοδιασμού στην Αυστραλία. Οι μηχανοδηγοί στις επιχειρήσεις σιδηρομεταλλεύματος Pilbara της BHP ψήφισαν για απεργία αργότερα αυτή την εβδομάδα για καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβή σε μια εταιρική συμφωνία.

Ο χρυσός υποχώρησε μετά την υποχώρηση του δολαρίου και την πτώση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Αυτό έρχεται πριν από τα κρίσιμα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, τα οποία θα πρέπει να παρέχουν κάποια εικόνα για τα επόμενα βήματα που θα κάνει η Fed για τα επιτόκια.