Η έλλειψη πεποίθησης ότι τα μέτρα οικονομικής στήριξης της Κίνας θα ανεβάσουν τη ζήτηση επιβάρυναν το κλίμα σε όλες τις αγορές και τα στοιχεία έστειλαν ανάμεικτα μηνύματα για την κατανάλωση. Το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο εν μέσω ενδείξεων ισχυρότερης ζήτησης. Τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,15 mbbl την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της EIA. Αυτό ήταν ενάντια στις προσδοκίες για άνοδο

Το αργό πετρέλαιο ανέβηκε εν μέσω ενδείξεων ενίσχυσης της ζήτησης. Τα αμερικανικά αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 3,15 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της EIA. Αυτό ήταν αντίθετο με τις προσδοκίες για αύξηση. Οι αμερικανικές εξαγωγές πετρελαίου αυξήθηκαν σε ρεκόρ 4,06 εκατ. δολάρια/ημέρα το 2023, αυξημένες κατά 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Και τα δύο αυτά στοιχεία υποδηλώνουν ισχυρότερη ζήτηση για το αργό. Ωστόσο, τα κέρδη περιορίστηκαν από την απροσδόκητη αύξηση των εμπορικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου. Η αύξηση κατά 5.520kbbl την περασμένη εβδομάδα ήταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση από τον περασμένο Νοέμβριο. Περαιτέρω επιθέσεις των ανταρτών Χούτι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα κράτησαν τους εμπόρους σε εγρήγορση για διαταραχές του εφοδιασμού. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης υποσχεθεί περισσότερα πλήγματα κατά των ιρανικών δυνάμεων και των πληρεξουσίων τους στην περιοχή. Οι ανησυχίες αυτές αντισταθμίστηκαν από τη συνεχιζόμενη συζήτηση για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, φέρεται να απέρριψε την τελευταία προτεινόμενη συμφωνία.

Οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν καθώς η χειμερινή ζήτηση επιβραδύνεται. Καθώς η περίοδος θέρμανσης πλησιάζει στο τέλος της, τα υψηλά αποθέματα επέτρεψαν στους αγοραστές να αποσυρθούν από την αγορά spot. Οι Κινέζοι αγοραστές ήταν ιδιαίτερα ήσυχοι καθώς ετοιμάζονται να κλείσουν τη λειτουργία τους για τις Σεληνιακές Νέες Γιορτές. Αυτό συμβαίνει παρά τους συνεχείς κινδύνους διακοπής του εφοδιασμού λόγω γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Οι αγορές βασικών μετάλλων υποχώρησαν καθώς οι πρόσφατες προσπάθειες απέτυχαν να περιορίσουν τις απώλειες στην αγορά μετοχών της Κίνας. Μια μέρα αφότου το Πεκίνο ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης ενός κρατικού ταμείου να ενισχύσει τις αγορές μετοχών, αντικατέστησε τον επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής κινητών αξιών του. Η έλλειψη επιτυχίας δημιούργησε ανησυχίες ότι άλλα μέτρα στήριξης είναι απίθανο να αυξήσουν τη βιομηχανική δραστηριότητα και συνεπώς τη ζήτηση για εμπορεύματα. Υπήρχαν ανάμεικτα μηνύματα στην αγορά χαλκού. Η κινεζική παραγωγή διυλισμένου χαλκού μειώθηκε κατά 3% m/m τον Ιανουάριο, εν μέσω περιορισμένης προσφοράς blister χαλκού. Ωστόσο, οι εξαγωγές χαλκού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό εκτινάχθηκαν κατά 17% το 2023, ενώ η παραγωγή χαλκού του Περού σημείωσε επίσης ρεκόρ 2,76 εκατ. τόνους πέρυσι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιδηρομεταλλεύματος διέκοψαν την ανοδική τους τάση καθώς η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή της Κίνας προτρέπει τις τράπεζες να ανταποκριθούν στις χρηματοδοτικές ανάγκες των κατασκευαστών ακινήτων. Αυτό έρχεται μετά από στοιχεία που έδειξαν ότι ο ρυθμός αύξησης των δανείων προς τον κλάδο αυξήθηκε μόνο κατά 1,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, ο χαμηλότερος ρυθμός σε περισσότερο από ένα χρόνο. Η πτώση των αποθεμάτων σιδηρομεταλλεύματος στα μεγάλα κινεζικά χαλυβουργεία στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών δημιούργησε επίσης την αισιοδοξία ότι μια φάση ανεφοδιασμού θα μπορούσε να ενισχύσει τις τιμές μόλις ολοκληρωθεί η εβδομαδιαία αργία του Σεληνιακού Νέου Έτους.

Ο χρυσός παρέμεινε σχετικά αμετάβλητος καθώς περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ζήτησαν μια προσεκτική προσέγγιση για τη μείωση των επιτοκίων. Τέσσερις αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι δεν βλέπουν επείγουσα περίπτωση μείωσης των επιτοκίων. Ο Neel Kashkari είπε ότι η Fed θα ήθελε να δει μερικούς μήνες ακόμη στοιχεία για τον πληθωρισμό πριν δράσει. Πιστεύει ότι δύο έως τρεις περικοπές πιθανότατα θα είναι κατάλληλες για το 2024.