Η ενέργεια κινήθηκε ανοδικά λόγω των αυξανόμενων γεωπολιτικών κινδύνων, ενώ τα μέταλλα υποχώρησαν καθώς οι προσδοκίες για πρόωρη μείωση των επιτοκίων της Fed εξασθενούν. Οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν καθώς οι επιπτώσεις της επίθεσης με drone την περασμένη εβδομάδα σε ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου γίνονται σαφέστερες. Η μεγάλη εγκατάσταση της Lukoil στο Βόλγκογκραντ είναι εκτός σύνδεσης λόγω πυρκαγιάς

που οφείλεται σε επίθεση ουκρανικού drone. Το εργοστάσιο επεξεργάζεται περίπου 300 kb/d αργού πετρελαίου. Αυτό το συμβάν ακολουθεί τις επιθέσεις σε πολλές άλλες ρωσικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας και αποθήκευσης πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες. Η κίνηση της Ουκρανίας να επιτεθεί σε στόχους που παράγουν έσοδα για τη Ρωσία υποδηλώνει πιθανές περαιτέρω διακοπές. Παράλληλα όλα αυτά συμβαίνουν καθώς το μεγαλύτερο διυλιστήριο στις μεσοδυτικές ΗΠΑ επίσης σταμάτησε τη λειτουργία του λογω βλάβης. Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ντίζελ σημείωσαν ράλι περισσότερο από 2%, ενώ οι τιμές στις ΗΠΑ ήταν επίσης υψηλότερες. Η αγορά εικάζει το ενδεχόμενο χαλάρωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Αναφορές για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς εμφανίστηκαν το Σαββατοκύριακο, ωστόσο ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, είπε ότι η συμφωνία δεν είναι επικείμενη. Ωστόσο, παίρνει το πλεονέκτημα από την πρόσφατη επίθεση σε δεξαμενόπλοιο καυσίμων στην Ερυθρά Θάλασσα από μαχητές Χούτι.

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου υποχώρησαν μετά τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, καθώς η ισχυρή παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές εξασθένησε τη ζήτηση. Η παραγωγή αιολικής ενέργειας στη Γερμανία αναμένεται να παραμείνει υψηλή κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο άνεμος κάλυψε το ήμισυ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τη Δευτέρα, περιορίζοντας τη ζήτηση φυσικού αερίου. Αυτό βοήθησε στην αντιστάθμιση των διαταραχών στην παραγωγή φυσικού αερίου της Νορβηγίας. Μια σειρά από απροσδόκητες διακοπές στην παροχή φυσικού αερίου σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο. Αυτό ενισχύει τις ανησυχίες για τις προμήθειες καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες εξακολουθούν να αποφεύγουν τη Διώρυγα του Σουέζ και την Ερυθρά Θάλασσα. Οι τιμές LNG της Βόρειας Ασίας παρέμειναν σχετικά αμετάβλητες.

Ο χρυσός σημείωσε πτώση καθώς οι ελπίδες για μείωση των επιτοκίων της Fed τον Μάρτιο εξασθενούν. Ο τομέας των υπηρεσιών στις ΗΠΑ επεκτάθηκε τον Ιανουάριο κατά το μέγιστο σε τέσσερις μήνες, σηματοδοτώντας μια ανθεκτική οικονομία. Αυτό υποστηρίχθηκε από τον πρόεδρο Πάουελ, ο οποίος είπε σε συνέντευξή του την Κυριακή ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιθανότατα θα περιμένουν μετά τον Μάρτιο για να μειώσουν τα επιτόκια. Τα επιθετικά σχόλια οδήγησαν τις αποδόσεις των ομολόγων και το δολάριο χαμηλότερα, μειώνοντας τη ζήτηση των επενδυτών για το πολύτιμο μέταλλο.
Ο τόνος του κινδύνου επιβάρυνε το κλίμα στα βασικά μέταλλα. Ο χαλκός οδήγησε τις απώλειες, καθώς οι προσδοκίες για πιθανή τόνωση της ζήτησης από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μειώθηκαν. Το νικέλιο επέκτεινε την πτώση του καθώς οι ανησυχίες για την αύξηση της προσφοράς στην Ινδονησία συνεχίζουν να κρέμονται πάνω από την αγορά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο LME έχουν πλέον μειωθεί σχεδόν 50% τους τελευταίους 12 μήνες. Η κατάρρευση των τιμών έχει αντιδράσει από τους παραγωγούς, με την BHP να είναι μεταξύ εκείνων που έχουν ανακοινώσει κλείσιμο ή περικοπές. Οι περικοπές σε ορισμένες αγορές μετάλλων μπαταριών φαίνεται να κατευνάζουν τις ανησυχίες για υπερπροσφορά. Η παραγωγή ανθρακικού λιθίου της Κίνας αναμένεται να μειωθεί πάνω από 20% τον Φεβρουάριο λόγω των ασθενών περιθωρίων κέρδους και των προβλημάτων μεταφοράς που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες στην Κίνα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κατάφεραν να αυξηθούν κατά 2,5% την περασμένη εβδομά