Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) σημείωσε νέα πτώση το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα

μεταξύ 29 Ιανουαρίου και 4 Φεβρουαρίου 2024 ανήλθε στα €85,58/MWh, δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 6,08% από τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα €130,97/MWh και στα €13,66/MWh αντιστοίχως.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την περασμένη Πέμπτη (1/2) φτάνοντας τα €93,71/MWh.        

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα ξεπερνώντας τη μισή TWh για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα και ασκώντας ταυτόχρονα καθοδικές πιέσεις στις τιμές του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού διαμορφώθηκε στις 1,110 GWh, καταγράφοντας άνοδο 2%, ενώ αντίστοιχα το ωριαίο φορτίο αυξήθηκε κατά 136 MW. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 1,231 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (122 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 72 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 47%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στις 505 GWh, ξεπερνώντας για 5η φορά το φράγμα της μισής TWh σε εβδομαδιαίο επίπεδο.

Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 6% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 63 GWh (-8% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα).

Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 360 GWh καλύπτοντας το 34% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 69 GWh είχε συνεισφορά 6% στο εβδομαδιαίο μίγμα.