Η χαλάρωση των γεωπολιτικών κινδύνων επιβάρυνε τις τιμές της ενέργειας την περασμένη εβδομάδα, ενισχυόμενη από την εξασθένιση των προσδοκιών για επικείμενη μείωση των επιτοκίων της Fed. Οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι πρώτες διαπραγματεύσεις για τη διακοπή των βομβαρδισμών στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων κέρδισαν έδαφος. Σε κάθε περίπτωση, η τετράμηνη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς προκαλεί ανησυχίες ότι θα εξαπλωθεί σε όλη  τη Μέση Ανατολή και θα διαταράξει τον εφοδιασμό με πετρέλαιο, ενώ και η υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι συνεχίζουν 

να επιτίθενται σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι ΗΠΑ έχουν βομβαρδίσει στόχους στην Υεμένη στο πλαίσιο των προσπαθειών να επιτρέψουν στα πλοία να διασχίσουν την Ερυθρά Θάλασσα χωρίς διακοπές. Η Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης του ΟΠΕΚ σηματοδότησε ότι θα επιμείνει στις περικοπές της προσφοράς πετρελαίου αυτό το τρίμηνο για να αποτρέψει ένα πλεόνασμα. Η ομάδα σχεδιάζει να αποφασίσει στις αρχές Μαρτίου εάν θα επεκτείνει τους περιορισμούς και στο δεύτερο τρίμηνο. Οι αγορές καυσίμων, οι οποίες έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, θα μπορούσαν να υποστούν περαιτέρω πιέσεις. Η μεγάλη εγκατάσταση της Lukoil στο Βόλγκογκραντ, που επεξεργάζεται περισσότερα από 300kb/d αργού πετρελαίου, είναι εκτός λειτουργίας έπειτα από επίθεση πυ δέχτηκε από  drone. 

Οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, παρά την άμβλυνση των γεωπολιτικών κινδύνων. Το πρόσφατο ξεπούλημα οδήγησε τους ευαίσθητους στις τιμές αγοραστές να επιστρέψουν στην αγορά. Τα κέρδη αυτά θα μπορούσαν τελικά να περιοριστούν από το υψηλό επίπεδο αποθεμάτων σε όλη την Ασία και την Ευρώπη. Η επανεκκίνηση της πυρηνικής ενέργειας και η ισχυρότερη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ιαπωνία έχουν επίσης αποδυναμώσει τη ζήτηση. Ο όγκος για τον Ιανουάριο μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα για τον συγκεκριμένο μήνα εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Η προοπτική χαμηλότερων από το κανονικό θερμοκρασιών στην Ευρώπη αργότερα αυτό το μήνα παρείχε επίσης κάποια στήριξη στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου.

Ο χρυσός σημείωσε πτώση την Παρασκευή, αφού η έκθεση για την απασχόληση που ήταν θερμότερη της αναμενόμενης ενίσχυσε την προσέγγιση αναμονής της Fed όσον αφορά τα επιτόκια. Η ζήτηση των επενδυτών εξανεμίστηκε καθώς οι προσδοκίες για επικείμενη μείωση των επιτοκίων εξασθενούν. Παρ' όλα αυτά, το πολύτιμο μέταλλο κατάφερε να κλείσει την εβδομάδα υψηλότερα εν μέσω ενός ασθενέστερου USD και των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.

Τα ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας επιβάρυναν το κλίμα στον τομέα των βασικών μετάλλων. Ο χαλκός ηγήθηκε των απωλειών, καθώς μειώθηκαν οι προσδοκίες για πιθανή ενίσχυση της ζήτησης από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Αυτό προστέθηκε σε περαιτέρω απώλειες νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα λόγω των ανησυχιών για τη ζήτηση στην Κίνα μετά την περαιτέρω συρρίκνωση της εργοστασιακής της δραστηριότητας τον Ιανουάριο. Τα στοιχεία από το Χρηματιστήριο Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης της Σαγκάης την Παρασκευή έδειξαν απότομο άλμα στα αποθέματα χαλκού και ψευδαργύρου που διατηρούνται στις αποθήκες του χρηματιστηρίου. Παρ' όλα αυτά, τα ζητήματα που αφορούν την πλευρά της προσφοράς συνεχίζουν να φουσκώνουν στο παρασκήνιο. Οι παραγωγοί έχουν κλείσει ένα σημαντικό μέρος της παραγωγικής δυναμικότητας μπροστά στην εκτίναξη του κόστους και την πτώση των περιθωρίων κέρδους. Αναμένουμε να έρθουν και άλλα.

Οι τιμές των μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του νικελίου και του λιθίου, παραμένουν πολύ κάτω από τις τιμές των παραγωγών με το υψηλότερο κόστος. Επιπλέον, οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις περικοπές, καθώς οι χώρες διπλασιάζουν τις προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών. Αυτό θα μπορούσε να αποκαλυφθεί στην αγορά όταν η κινεζική ζήτηση επιστρέψει μετά τις διακοπές του Σεληνιακού Νέου Έτους.