Τα μικτά οικονομικά στοιχεία οδήγησαν τις αγορές εμπορευμάτων σε πτώση. Τα ζητήματα της προσφοράς παραμένουν στο επίκεντρο εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων. Το αργό πετρέλαιο παρασύρθηκε χαμηλότερα αφού επιχείρησε να εισέλθει σε κορεσμένη από αγοραστές περιοχή εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων. Η αγορά 

ήταν έτοιμη για διόρθωση, αλλά τα στοιχεία που δείχνουν ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ παραμένει σταθερή επιβάρυναν επίσης τις τιμές. Οι συνολικές αποστολές αργού από τα μέλη του ΟΠΕΚ παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler, παρά την έναρξη ισχύος των περαιτέρω περικοπών της παραγωγής κατά 2 εκατ. μβ/ημέρα που ανακοινώθηκαν πέρυσι. Παρ' όλα αυτά, οι έμποροι παραμένουν σε εγρήγορση καθώς αυξάνονται οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Η επίθεση σε πετρελαιοφόρο της Trafigura στην Ερυθρά Θάλασσα αύξησε τους κινδύνους γύρω από τις διαταραχές του εφοδιασμού. Ο κίνδυνος να εμπλακούν οι ΗΠΑ στη σύγκρουση αυξάνεται επίσης. Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο ανάληψης δράσης μετά τη δολοφονία τριών Αμερικανών στρατιωτών από μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Οι έμποροι έχουν αρχίσει να καλύπτουν τις θέσεις short- αλλά οι θέσεις long έχουν αυξηθεί οριακά, υπογραμμίζοντας την έλλειψη πεποίθησης προς το παρόν.

Οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου επέκτειναν τα κέρδη λόγω διαταραχών από την πλευρά της προσφοράς. Την περασμένη εβδομάδα η Freeport ανακοίνωσε ότι ένα από τα τρένα της στις εγκαταστάσεις εξαγωγής LNG της είχε υποστεί ζημιά από το πρόσφατο κρύο και θα παραμείνει εκτός λειτουργίας για συντήρηση για περίπου ένα μήνα. Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή προστέθηκαν στους κινδύνους προσφοράς. Οι διελεύσεις από τη διώρυγα του Σουέζ με δεξαμενόπλοια LNG σταμάτησαν εντελώς την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας εβδομάδες στα ταξίδια. Ωστόσο, καμία προσφορά δεν έχει χαθεί. Το LNG της Βόρειας Ασίας ωθήθηκε επίσης υψηλότερα μετά τη διακοπή του Freeport. Τα κέρδη περιορίστηκαν τελικά εν μέσω άφθονων προμηθειών στην περιοχή.

Ο κλάδος των βασικών μετάλλων δυσκολεύτηκε να διατηρήσει τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, τα οποία πυροδοτήθηκαν από τις προσπάθειες της Κίνας να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό συμβαίνει παρά τις επικείμενες περικοπές της προσφοράς σε πολλές αγορές. Τα κινεζικά χυτήρια χαλκού απειλούν να μειώσουν την παραγωγή τους εν μέσω βυθιζόμενων κερδών. Η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας σημειώθηκε σε μια περίοδο στενότητας στην αγορά συμπυκνωμάτων, ωθώντας τα τέλη επεξεργασίας χαμηλότερα. Το αλουμίνιο υποχώρησε επίσης από το υψηλό τριών μηνών καθώς τα αποθέματα στην Κίνα αυξήθηκαν. Τα αποθέματα αλουμινίου αυξήθηκαν σχεδόν 7% σε 467,1kt, σύμφωνα με την Shanghai Metals Market. Οι έμποροι εξακολουθούν να προσέχουν για πιθανές διακοπές στον εφοδιασμό στην Ευρώπη έπειτα από αναφορές ότι η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο κυρώσεων στις ρωσιές προμήθειες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιδηρομεταλλεύματος επέκτεινε τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, αφού το Πεκίνο ανακοίνωσε περαιτέρω μέτρα για τη στήριξη των αγορών μετοχών του. Η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων ήρθε αφότου η PBoC παρουσίασε ευρεία σχέδια για την καθοδήγηση των χρημάτων σε τομείς εθνικής σημασίας για την ενίσχυση της παραπαίουσας οικονομίας της. Τα στοιχεία που δείχνουν ότι η παραγωγή χάλυβα σε μεγάλα κινεζικά εργοστάσια αυξήθηκε κατά 3,7% στα 2,1 εκατ. τόνοι στα μέσα Ιανουαρίου, πρόσθεσαν επίσης υποστήριξη. Το συναίσθημα δεν επηρεάστηκε από την είδηση ότι η μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων της Κίνας, η Evergrande, έλαβε εντολή εκκαθάρισης από δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Τέλος, ο χρυσός σημείωσε άνοδο καθώς τα μικτά οικονομικά στοιχεία είδαν τους επενδυτές να αυξάνουν τις εικασίες ότι η Fed θα μπορούσε ακόμη να μειώσει το κόστος δανεισμού τον Μάρτιο.