Τα μέτρα οικονομικής στήριξης στην Κίνα βοήθησαν να τονωθεί το κλίμα σε όλο το συγκρότημα εμπορευμάτων την περασμένη εβδομάδα. Σε αυτό βοήθησε και η  αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση που απειλεί να διαταράξει τον εφοδιασμό. Ο χαλκός ηγήθηκε του κλάδου των βασικών μετάλλων την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο έκανε περαιτέρω βήματα για να στηρίξει 

την οικονομική του ανάπτυξη. Το Πεκίνο αποκάλυψε ένα σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας στον τραπεζικό του τομέα, ενώ η PBoC μείωσε την υποχρέωση αναλογίας αποθεματικών της Κίνας κατά 0,5 π.μ. Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες προσδοκίες ότι οι κινεζικές αρχές θα εξετάσουν ένα πακέτο μέτρων για τη σταθεροποίηση της πτώσης της αγοράς μετοχών. Ωστόσο, η αισιοδοξία έσβησε αργά την Παρασκευή με τα περισσότερα μέταλλα να δίνουν πίσω μερικά από τα κέρδη. Επικρατούσαν επίσης ζητήματα από πλευράς εφοδιασμού. Το αλουμίνιο κέρδισε περισσότερο από 5% την περασμένη εβδομάδα μετά από αναφορές ότι η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο κυρώσεων στη ρωσική προμήθεια. Αυτό έρχεται μετά από περικοπές της προσφοράς στις αγορές χαλκού, νικελίου και ψευδαργύρου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιδηρομεταλλεύματος σημείωσαν άνοδο αφότου οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές πρόσφεραν περισσότερη οικονομική υποστήριξη σε προβληματικούς κατασκευαστές ακινήτων. Το PBOC θα επιτρέψει τα τραπεζικά δάνεια που έχουν δεσμευτεί έναντι της εμπορικής ιδιοκτησίας των προγραμματιστών να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή άλλων δανείων και ομολόγων. Ωστόσο, η αγορά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα με υψηλά αποθέματα χάλυβα. Τα αποθέματα στα μεγάλα κινεζικά χαλυβουργεία αυξήθηκαν 6,7% στα 15,4 εκατομμύρια τόνους στα μέσα Ιανουαρίου από τις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της China Iron and Steel Association.

Το αργό πετρέλαιο έφτασε σε υψηλό δύο μηνών καθώς οι αντάρτες Χούθι συνεχίζουν να επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου τους τελευταίους δύο μήνες. Οι διακοπές στον εφοδιασμό έχουν περιοριστεί, αλλά αυτό άλλαξε την Παρασκευή μετά το χτύπημα ενός πετρελαιοφόρου που εκτελούσε για λογαριασμό της Trafigura από πύραυλο στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης. Με τα πετρελαιοφόρα που συνδέονται με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να απειλούνται τώρα από επίθεση, η αγορά είναι πιθανό να ανατιμήσει τον κίνδυνο διαταραχών. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν επίσης υποστηριχθεί από θετικά θεμελιώδη μεγέθη. Τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 9,23 mbbl την περασμένη εβδομάδα, λόγω της πτώσης κατά 2,01mbbl στο κέντρο αποθήκευσης Cushing. Η διάθεση υποβοηθήθηκε επίσης από τα προγραμματισμένα μέτρα της Κίνας να απελευθερώσει περισσότερα χρήματα για να τονώσει την ανάπτυξη.

Επίσης οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου ανέκαμψαν στα τέλη της εβδομάδας μετά τις διαταραχές που σημειώθηκαν στις εξαγωγές αερίου των ΗΠΑ. Η εγκατάσταση εξαγωγής LNG του Freeport θα έχει ένα από τα τρία τρένα του προσωρινά εκτός εργασιών για συντήρηση λόγω των ψυχρών καιρικών συνθηκών των τελευταίων εβδομάδων. Αυτό ακολουθεί την είδηση ότι ο Λευκός Οίκος διακόπτει τις εγκρίσεις όλων των έργων εξαγωγής LNG για να αναλύσει τον αντίκτυπό τους στην κλιματική αλλαγή, την οικονομία και την εθνική ασφάλεια. Από τότε που η Ευρώπη απομακρύνθηκε από το ρωσικό φυσικό αέριο, οι ΗΠΑ θεωρούνται ο φυσικός αντικαταστάτης για την προμήθεια του στη γηραιά ήπειρο. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να απειληθεί εάν η διαδικασία έγκρισης καθυστερήσει πολύ. Οι ΗΠΑ έχουν επί του παρόντος 17 έργα που περιμένουν άδειες. Παρά την ανάκαμψη, το LNG της Ευρώπης και της Βόρειας Ασίας έκλεισε την εβδομάδα που πέρασε χαμηλότερα εν μέσω ασθενούς ζήτησης και υψηλών αποθεμάτων.

Ο χρυσός κατέγραψε δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση μετά τα οικονομικά στοιχεία που είναι πιθανό να απομακρύνουν τις περικοπές επιτοκίων από το τραπέζι.