Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) σημείωσε άνοδο το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται και στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 8 Ιανουαρίου και 14 Ιανουαρίου 2024 ανήλθε στα €104,10/MWh, δηλαδή αυξημένη σε ποσοστιαία βάση κατά 19,99% από τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα €158,09/MWh και στα €40,56/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ

ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την περασμένη Πέμπτη (11/1) φτάνοντας τα €110,47/MWh.        

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, παρά την πληθωρική παρουσία των μονάδων ΑΠΕ για άλλη μια εβδομάδα, οι τιμές του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας ενισχύθηκαν καταγράφοντας υψηλό 5 εβδομάδων, καθώς υπέκυψαν στις ανοδικές πιέσεις που άσκησαν τόσο η αύξηση της ζήτησης (+25%) όσο και η κατάρρευση των καθαρών εισαγωγών (-97%). 

Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού διαμορφώθηκε στις 1,099 GWh καταγράφοντας άνοδο 25%, ενώ αντίστοιχα το ωριαίο φορτίο αυξήθηκε κατά 1,317 MW. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 1,248 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (149 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 63 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 42%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στις 441 GWh, σημειώνοντας υψηλό 18 εβδομάδων. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 6% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 68 GWh (-1% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 490 GWh καλύπτοντας το 46% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 58 GWh είχε συνεισφορά 5% στο εβδομαδιαίο μίγμα.