Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο, ενισχύοντας την εβδομαδιαία αύξηση των τιμών, καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική(Λιβύη)  επισκίασαν τα σημάδια αποδυνάμωσης της ζήτησης των ΗΠΑ. Το αργό πετρέλαιο Brent διαπραγματεύτηκε κοντά στα 78 δολάρια το βαρέλι, αφού υποχώρησε 0,8% την Πέμπτη, καθώς τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά το μέγιστο των τελευταίων τριών δεκαετιών. Το West Texas Intermediate ήταν κάτω από $73. Η σιωπηρή αμερικανική ζήτηση βενζίνης - ένας ασταθής αριθμός - έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο ενός έτους, έδειξαν στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

 

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική κλιμακώθηκαν αυτήν την εβδομάδα, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν να κατευθύνεται στην περιοχή για τέταρτη φορά από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις αρχές Οκτωβρίου. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη στο κεντρικό Ιράν που σκότωσε σχεδόν 100 ανθρώπους. Η Τεχεράνη είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η έκρηξη είχε στόχο να τιμωρήσει τη στάση της κατά της εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι διαδηλωτές στη Λιβύη διέκοψαν τον εφοδιασμό από τα κοιτάσματα Sharara και El-Feel, γεγονός που θα μπορούσε να αφαιρέσει συνολικά 300.000 βαρέλια την ημέρα από την αγορά. Εν τω μεταξύ, οι Χούτι στην Υεμένη ανέλαβαν την ευθύνη για άλλη μια επίθεση σε εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Υπάρχει ακόμη αρκετή ένταση στη Μέση Ανατολή» με τους Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα, την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στη Βαγδάτη και την βομβιστική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράν, δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Groep NV. Ωστόσο, η «πτωτική έκθεση EIA χθες είδε την αγορά πετρελαίου να αποδίδει κάποια κέρδη».

Παρά τις γεωπολιτικές εξάρσεις, οι προοπτικές ζήτησης για αργό πετρέλαιο εξακολουθούν να φαίνονται ασταθείς. Η Wall Street μειώνει ήδη τις προβλέψεις για τις τιμές για φέτος, μετά την πτώση του παγκόσμιου δείκτη αναφοράς Brent κατά σχεδόν ένα πέμπτο το τελευταίο τρίμηνο.
Η αύξηση των προμηθειών εκτός της συμμαχίας ΟΠΕΚ+, υπό την ηγεσία του αμερικαμικού σχιστολιθικού πετρελαίου, αναμένεται να συνεχιστεί, ενώ η αύξηση της κατανάλωσης προβλέπεται να επιβραδυνθεί.

Τα αποθέματα αργού στον κόμβο του Cushing της Οκλαχόμα αυξήθηκαν για 11η συνεχή εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΙΑ, αν και τα επίπεδα σε εθνικό επίπεδο μειώθηκαν.