Τα μέλη της ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν να προχωρήσουν σε επιπλέον περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου μετά την πτώση των τιμών του αργού και τις προβλέψεις για νέο πλεόνασμα το επόμενο έτος. Μέλη του ομίλου συμφώνησαν να κάνουν 1 Mb/d πρόσθετες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου στη συνεδρίαση την Πέμπτη, ανέφεραν εκπρόσωποι τους. Αυτή η μείωση έρχεται παράλληλα με την πολυαναμενόμενη επέκταση για το επόμενο έτος του εθελοντικού περιορισμού της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας. Τα μέλη έχουν μια αρχική συμφωνία που θα πάει τώρα 

σε ψηφοφορία, είπαν οι εκπρόσωποι, ζητώντας να μην κατονομαστούν. Οι τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών επιπέδων παραγωγής, που δεν ανακοινώνονται ξεχωριστά από κάθε χώρα και στο συνηθισμένο ανακοινωθέν της ΟΠΕΚ+, ανέφεραν.

Το πετρέλαιο αντιστάθμισε τα προηγούμενα κέρδη, διαπραγματεύοντας 0,3% υψηλότερα στα 83,36 δολάρια το βαρέλι στις 4:02 μ.μ. στο Λονδίνο.

Η επιπλέον μείωση της παραγωγής κατά 1 Mb/d πληρώνει αυτό που οι εκπρόσωποι είχαν πει ότι ήταν ο κύριος στόχος του Ριάντ για τη συνάντηση. Περισσότερο από μια εβδομάδα προπαρασκευαστικών συνομιλιών φάνηκε να έχει ξεπεράσει τις εσωτερικές διαφωνίες σχετικά με τις ποσοστώσεις παραγωγής ορισμένων αφρικανικών χωρών, οι οποίες ανάγκασαν τη βιντεοδιάσκεψη να αναβληθεί για πολλές ημέρες.

«Εάν αυτοί οι αριθμοί επιβεβαιώνονται, δείχνει ότι ο OPEC+ θέλει να κρατήσει τα χέρια της την τύχη του πετρελαίου», δήλωσε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής της UBS Group AG. Η συμμαχία «συνεχίζει να κάνει προληπτική στάση λαμβάνοντας πιθανώς την εποχική ασθενέστερη ζήτηση στις αρχές του 2024».

Από τον Ιούλιο, η Σαουδική Αραβία έχει κάνει μια επιπλέον εθελοντική περικοπή 1 Mb/d, που περιγράφεται από τον υπουργό Ενέργεια Πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman ως «γλειφιτζούρι»! Το βασίλειο πίεζε τον υπόλοιπο ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια μετά την πτώση των τιμών του αργού κατά περισσότερο από 10% από το υψηλότερο του Σεπτεμβρίου. Μια βαθύτερη συλλογική μείωση θα μπορούσε να αποτρέψει ένα ανανεωμένο πλεόνασμα πετρελαίου που προβλέπεται για τις αρχές του επόμενου έτους.

«Το σαουδαραβικό «γλειφιτζούρι» έχει κοινωνικοποιηθεί σε μια επιτυχία «γλειφιτζούρι του ΟΠΕΚ+», δήλωσε ο Κρίστιαν Μάλεκ, παγκόσμιος υπεύθυνος ενεργειακής στρατηγικής στην JPMorgan Chase & Co., ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους αναλυτές που προέβλεψε μια βαθύτερη μείωση της παραγωγής. «Αν υπάρχει κάτι που αποδεικνύει τη συνοχή του ΟΠΕΚ+, είναι σίγουρα αυτή η απόφαση».

Μια νέα μείωση του ΟΠΕΚ+ κατά 1 MMbpd σε επίπεδο ομίλου θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι μόνο η μισή σε πραγματικούς όρους, δήλωσε η Amrita Sen, διευθύντρια έρευνας στη σύμβουλο Energy Aspects Ltd., στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg πριν από τη συνάντηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένες χώρες έχουν ήδη φτάσει κάτω από τους στόχους τους, είπε.

Βασικές λεπτομέρειες για τις περικοπές εξακολουθούν να λείπουν. Δεν ήταν άμεσα σαφές πώς θα κατανεμηθούν οι περικοπές μεταξύ των μελών, ούτε πώς η περικοπή των εξαγωγών της Ρωσίας κατά 300.000 bpd θα συνυπολογιστεί στα νέα σύνολα.

Οι προοπτικές για το πετρέλαιο έχουν αποδυναμωθεί τους τελευταίους δύο μήνες εν μέσω άφθων αποθεμάτων και ενός σκοτεινού οικονομικού σκηνικού. Η τιμή θα μπορούσε να πέσει ακόμη περισσότερο το επόμενο έτος, όταν οι ειδικοί, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, αναμένουν απότομη επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης.

Ν. Παλ.