Οι τιμές των εμπορευμάτων σταθεροποιούνται μετά το selloff της Τετάρτης, καθώς οι προσπάθειες της Κίνας να αμβλύνει την κρίση των ακινήτων ενίσχυσαν το κλίμα της αγοράς

Το αργό πετρέλαιο Brent διαπραγματεύτηκε πάνω από 80 δολάρια ΗΠΑ/βαρέλι καθώς η αβεβαιότητα παρέμεινε γύρω από τον ΟΠΕΚ+ κάνοντας βαθύτερες περικοπές. Η συνάντηση την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.

Οι επενδυτές αξιολογούν εάν μια συμφωνία θα μπορούσε να είναι ακόμα δυνατή. Στη συνάντηση του Ιουνίου, επετράπη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να προσθέσουν 200 χιλ.βαρ/ημέρα για να επιτύχουν έναν νέο στόχο των 3,2 εκατ. βαρ/ημέρα για το 2024. Πέρα από αυτό το γεγονός, οι θεμελιώδεις εξελίξεις ήταν υποτονικές με την αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ. Τα φτωχά περιθώρια διύλισης βλέπουν ασθενέστερη ζήτηση από τα διυλιστήρια.

Οριακά κέρδισε το ευρωπαϊκό αέριο λόγω των ψυχρότερων προβλέψεων του καιρού. Τα κέρδη περιορίστηκαν, καθώς η προσφορά φαίνεται επαρκής για να καλύψει οποιαδήποτε αύξηση της ζήτησης θέρμανσης. Οι ροές LNG από τη Νορβηγία συνέχισαν να είναι σταθερές και η ποσότητα του αποθέματος LNG που διατηρήθηκε στη θάλασσα παρέμεινε αυξημένη. Αυτό μείωσε το χειμερινό ασφάλιστρο. Η αυξανόμενη παραγωγή αιολικής ενέργειας συμβάλλει στην αντιστάθμιση της αυξημένης ζήτησης θέρμανσης. Η τιμή του φυσικού αερίου στη Βόρεια Ασία σημείωσε άνοδο, καθώς εμφανίστηκαν αγορές spot λόγω προβλημάτων παραγωγής στη Μαλαισία.


Οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων ανέκαμψαν καθώς οι προσπάθειες της Κίνας να τονώσει τις αγορές ακινήτων της στήριξαν το κλίμα της αγοράς. Ακούστηκαν φλυαρίες ότι η Κίνα μπορεί να επιτρέψει στις τράπεζες να προσφέρουν βραχυπρόθεσμα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις σε ειδικευμένους προγραμματιστές μαζί με τη σύνταξη λίστας 50 προγραμματιστών που είναι επιλέξιμοι για οικονομική υποστήριξη. Η τιμή του χαλκού ανήλθε σε 8.450 USD/τόνο, καθώς η ώθηση της ζήτησης υποστηρίχθηκε από ζητήματα προσφοράς ορυχείων. Η διαμαρτυρία στο λιμάνι του Παναμά περιορίζει τις προμήθειες στο ορυχείο Combre Panama. Η ισχυρή ζήτηση από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οδήγησε τα αποθέματα σε πτώση στην Κίνα, ενώ τα αποθέματα του London Metal Exchange ανέκαμψαν. Η τιμή του ψευδαργύρου κέρδισε επίσης παρά την απότομη συσσώρευση αποθεμάτων στο LME. Η πτώση των τιμών του λιθίου συνεχίστηκε λόγω της άφθονης προσφοράς. Οι τιμές έχουν πέσει σχεδόν 75% φέτος και 20% από μήνα μέχρι σήμερα.

Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος υποχώρησαν περισσότερο από 3% από το πρόσφατο υψηλό εννέα μηνών, μετά την κλιμάκωση των προσπαθειών της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης της Κίνας να περιορίσει τις κερδοσκοπίες στην αγορά. Η NDRC δήλωσε ότι θα αυξήσει την παρακολούθηση για την καταστολή της κερδοσκοπίας στην αγορά. Οι προσπάθειες της Κίνας να αναζωογονήσει τις αγορές ακινήτων έχουν αυξήσει τις τιμές του σιδηρομεταλλεύματος πρόσφατα, αλλά ο αντίκτυπος αυτής της υποστήριξης δεν έχει ακόμη φανεί στα δεδομένα σκληρών ακινήτων. Οι περιορισμοί της χειμερινής παραγωγής θα δουν περαιτέρω μείωση της παραγωγής χάλυβα, ενώ η ασθενέστερη κατασκευαστική δραστηριότητα θα διατηρήσει τη ζήτηση χάλυβα πιο ήπια.

Ο χρυσός αντιστάθμισε τις απώλειές του καθώς το δολάριο ΗΠΑ επανέλαβε την πτώση του. Το ανοδικό κλίμα της αγοράς για τον χρυσό είδε τις στρατηγικές επενδύσεις να επανέρχονται καθώς οι συμμετοχές του ETF αυξήθηκαν κατά 25 koz (χιλιάδες ουγγιές), περιορίζοντας τις εκροές για φέτος στα 7,08 moz (εκατ. ουγγιές).