Η αυξανόμενη αισιοδοξία σχετικά με πρόσθετα μέτρα του Πεκίνου για τόνωση της κινεζικής οικονομίας και το τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της Fed αύξησαν τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων. Οι τιμές του αργού πετρελαίου αύξησαν τα κέρδη, καθώς οι προσδοκίες ότι ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να προβεί σε βαθύτερες περικοπές έχουν αυξηθεί λόγω της αποδυνάμωσης των θεμελιωδών μεγεθών του πετρελαίου. Αυτά θα είναι πέρα

από τις εθελοντικές περικοπές της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες είναι πιθανό να επεκταθούν έως το 2024. Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ είπε ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν θα έχει κανένα αντίκτυπο στον εφοδιασμό πετρελαίου βραχυπρόθεσμα. Αυτό περιόρισε κάθε ενδεχόμενο ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου. Η αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ και η αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ ήταν τα βασικά προβλήματα για την αγορά πετρελαίου πρόσφατα. Τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 17 εκατ./βαρ., τις τελευταίες δύο εβδομάδες λόγω της ισχυρής προσφοράς και της χαμηλότερης ζήτησης από τα διυλιστήρια.

Η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτινάχθηκε κατά 4% στην αρχή των συναλλαγών μετά την κατάσχεση ενός πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι. Αυτό δημιούργησε ανησυχίες για διακοπή των ροών LNG από το Κατάρ προς την Ευρώπη, εάν διευρυνθεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, αυτό το ασφάλιστρο κινδύνου διασκορπίστηκε αργότερα λόγω των υψηλών ευρωπαϊκών αποθεμάτων φυσικού αερίου και των ισχυρών εισαγωγών LNG. Οι προβλέψεις ψυχρότερου καιρού για το τέλος αυτού του μήνα δεν κατάφεραν να κρατήσουν τιμές πάνω από 46 EUR/MWh. Οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ασία ανέβηκαν υψηλότερα καθώς εμφανίστηκαν νέες αγορές από χώρες της Νότιας Ασίας. Ενώ τα άφθονα αποθέματα στην Κίνα και την Ιαπωνία διατήρησαν τη ζήτηση υποτονική.


Οι τιμές του χαλκού αυξήθηκαν στο υψηλό δύο μηνών των 8.300 USD/τόνο. Οι ανανεωμένες ανησυχίες για την προμήθεια ορυχείων χαλκού υποστήριξαν αυτήν την κίνηση. Οι εργαζόμενοι στο ορυχείο χαλκού Las Bambas διανύουν τη δεύτερη μέρα απεργίας και το σωματείο σχεδιάζει νέα επ' αόριστον απεργία. Επιπλέον, η First Quantum σχεδιάζει να κλείσει το ορυχείο χαλκού στον Παναμά αργότερα αυτή την εβδομάδα λόγω αποκλεισμού του λιμανιού. Οι τιμές του αλουμινίου ανέκαμψαν σε 2.225 USD/τόνο. Η παγκόσμια παραγωγή αλουμινίου μειώθηκε οριακά σε 197,3kt τον Οκτώβριο από 197,4kt τον Σεπτέμβριο, αλλά αυξήθηκε κατά 3,9% ετησίως σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Αλουμινίου. Οι τιμές του λιθίου συνέχισαν να διαπραγματεύονται κάτω από 20.000 USD/τόνο εν μέσω ασθενέστερης ζήτησης από τον τομέα των μπαταριών.

Η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος επέκτεινε τα κέρδη, καθώς η αγορά επικεντρώνεται σε πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης και πιο τόνωσης στην Κίνα, τα οποία αναμένεται να ενισχύσουν την κατασκευαστική δραστηριότητα. Το κλίμα της αγοράς έλαβε περαιτέρω υποστήριξη από την προβλεπόμενη βιομηχανική δράση των μηχανοδηγών της BHP, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμες διακοπές του εφοδιασμού. Ωστόσο, η δυσμενής κερδοφορία των χαλυβουργείων είδε την παραγωγή χάλυβα τον Οκτώβριο να μειώνεται κατά 9% ετησίως στα 79 εκατ. τόνους. Εν τω μεταξύ, η κατανάλωση χάλυβα στην Ινδία αυξήθηκε κατά 14% ετησίως.

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν σε κάποια κέρδη λόγω της χαλάρωσης των γεωπολιτικών εντάσεων. Η απότομη πτώση του δολαρίου δεν κατάφερε να τονώσει το κλίμα της αγοράς.