Εκτός Πραγματικότητας οι Βρυξέλλες: Επιμένουν στην Πράσινη Ατζέντα με Όποιο Κόστος!

Μπορεί η ΕΕ να απουσιάζει από τις κρίσιμες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Μπορεί η πολιτική των κυρώσεων απέναντι στη Μόσχα να έχει αποτύχει – Η Ρωσία όχι μόνο δεν έχει ηττηθεί αλλά έχει μεταφέρει όλη την πίεση στην Ουκρανία. Μπορεί να μην έχει δώσει ουδεμία απάντηση στη «μάχη» της ακρίβειας και του πληθωρισμού που δίνουν καθημερινώς οι Ευρωπαίοι πολίτες, ωστόσο για ένα πράγμα εμφανίζεται αποφασισμένη: Ότι η πράσινη συμφωνία θα ισχύσει πάση θυσία. Σε αυτό το εξαιρετικά αβέβαιο και εχθρικό γεωπολιτικό περιβάλλον, οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι δεν υποχωρούν από την πράσινη ατζέντα τους. Ακόμα κι αν η μετάβαση μπορεί να είναι επώδυνη… για τους άλλους «Δεν υπάρχει επιστροφή», είπε σε συνέντευξή του στο POLITICO ο Τζον Κλαρκ, ο οποίος ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά το εμπόριο αγροτικών προϊόντων μέχρι την πρόσφατη συνταξιοδότησή του. Ενώ η ατζέντα της Πράσινης Συμφωνίας είναι «δαπανηρή για ορισμένους γεωργικούς τομείς, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει

energia.gr
Τρι, 21 Νοεμβρίου 2023 - 08:28

εναλλακτική λύση επειδή η κλιματική αλλαγή προκαλεί τόση μεγάλη ζημιά στη γεωργική παραγωγή», είπε. «Οι αγρότες είναι τα πρώτα θύματα», επεσήμανε και κατέληξε «Θα υπάρξει αντιπολίτευση, αλλά δεν υπάρχει γυρισμός».

Ο επίμονος στόχος  για αύξηση των περιβαλλοντικών και κλιματικών προτύπων της ΕΕ — και η προσδοκία ότι οι χώρες εκτός ΕΕ που θέλουν να συναλλάσσονται με το μπλοκ θα πρέπει να πράξουν το ίδιο — έχει εξοργίσει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, οι οποίες κατηγορούν τις Βρυξέλλες ότι χρησιμοποιούν τη βιωσιμότητα ως πρόσχημα για να υψώσουν εμπορικούς φραγμούς εναντίον τους. Υπενθυμίζεται ότι  οι εμπορικές συνομιλίες με την Αυστραλία, έναν σημαντικό εξαγωγέα βοείου κρέατος, πρόβειου κρέατος και ζάχαρης, κατέρρευσαν αφού οι Βρυξέλλες αρνήθηκαν να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις της Καμπέρα για μια καλύτερη συμφωνία όσον αφορά  τον αγροτικό της τομέα.

Οι ειδικοί εκτιμούν μάλιστα ότι οι μελλοντικές εμπορικές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες πιθανότατα θα έχουν την ίδια κατάληξη καθώς η ΕΕ προωθεί απρόσκοπτα την ατζέντα της για την Πράσινη Συμφωνία. Και αυτό  παρόλο που αντιμετωπίζει σημαντικό σκεπτικισμό στο εσωτερικό και ειδικά από τους ίδιους τους αγρότες που καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει ούτε σωστός σχεδιασμός ούτε τα κατάλληλα κονδύλια για να στηρίξουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια της Κομισιόν . Εξάλλου το θέμα της πράσινης συμφωνίας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο  των ευρωεκλογών του ερχόμενου Ιουνίου. Και  ευτυχώς υπάρχουν και κάποιοι  Ευρωπαίοι αξιωματούχοι  που αναγνωρίζουν  ότι δεν υπάρχουν τα  απαραίτητα κονδύλια για να προωθηθούν οι πράσινες πολιτικές, την ώρα που οι Βρυξέλλες δυσκολεύονται ακόμη και να βρουν μέτρα στήριξης των αγροτών που υφίστανται τα ακραία καιρικά φαινόμενα είτε από τους καύσωνες είτε από τις πλημμύρες.

Επιπλέον οι δυο πόλεμοι μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας και Ισραήλ - Χαμάς φέρνουν την ΕΕ αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις, από το μεταναστευτικό μέχρι την ενεργειακή αβεβαιότητα και την εκτίναξη του πληθωρισμού ή ακόμη και μια νέα επισιτιστική κρίση στο πλέον αρνητικό σενάριο. Και είναι αλήθεια ότι ουδείς μπορεί να κάνει κάποιο μακρόπνοο σχεδιασμό υπό αυτές τις συνθήκες. Και επειδή πλησιάζουμε στο 2024, τον χρόνο των ευρωεκλογών, θα ήταν συνετό οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να σκέφτονται πολύ πριν αποφασίσουν να ξεδιπλώσουν τα οράματά του και τους σχεδιασμούς τους. Τουλάχιστον να μην  δείχνουν ότι βρίσκονται εντελώς εκτός πραγματικότητας. Γιατί αυτό δεν είναι μόνο προκλητικό αλλά και επικίνδυνο!