Οι αυξανόμενες προσδοκίες για φρένο στον κύκλο επιθετικής αύξησης των επιτοκίων της Fed ενίσχυσαν το κλίμα σε ολόκληρο τον κλάδο την περασμένη εβδομάδα. Το αργό πετρέλαιο ανέκαμψε έντονα την Παρασκευή, καθώς οι προσδοκίες της αγοράς για περαιτέρω στήριξη από τον ΟΠΕΚ αυξήθηκαν. Αυτό προέκυψε έπειτα από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των αποθεμάτων που προκάλεσαν ανησυχίες για ασθενέστερη ζήτηση νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Τα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 17,5 mbbl τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ωστόσο, η χαλάρωση της στενότητας της αγοράς έχει επιδεινωθεί από την αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ. Μια ισορροπημένη αγορά πετρελαίου παραμένει πλέον εξαρτημένη από τις περικοπές παραγωγής που θα διατηρηθούν και το 2024. Αν υποθέσουμε ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς παραμένει περιορισμένος, με κρατικούς παράγοντες όπως το Ιράν να παραμένουν σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο, η παραγωγή στη Μέση Ανατολή θα παραμείνει ανεπηρέαστη. Η στεγανότητα στο τέταρτο τρίμηνο πιθανότατα θα εξατμιστεί το 1ο τρίμηνο του 2024 καθώς η κινεζική ανάπτυξη εξασθενεί. Αυτό αποτελεί πρόκληση για τη συμμαχία ΟΠΕΚ+. Οι μειώσεις των παγκόσμιων αποθεμάτων υποστηρίχθηκαν από περικοπές παραγωγής και στη συνέχεια επιταχύνθηκαν μετά την εθελοντική περικοπή 1 mb/d από τη Σαουδική Αραβία. Εάν η Σαουδική Αραβία αναστρέψει τις μονομερείς περικοπές παραγωγής της, οι τιμές πιθανότατα θα πέσουν κάτω από τα 70 USD/βαρέλι. Ωστόσο, στο ισοζύγιο των κινδύνων, πιστεύουμε ότι η Σαουδική Αραβία θα επεκτείνει τις περικοπές παραγωγής της έως το 2024 εάν θέλει οι τιμές να παραμείνουν πάνω από 80 USD/βαρέλι.

Το ευρωπαϊκό αέριο έκλεισε την εβδομάδα με χαμηλότερα επίπεδα καθώς οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου γεμίζουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Οι αποστολές LNG βρίσκονται κοντά σε υψηλά ρεκόρ για αυτή την εποχή του έτους, καθώς οι αποσύρσεις ήταν οριακές λόγω των σχετικά υψηλών θερμοκρασιών και της χαμηλής βιομηχανικής ζήτησης. Οι τιμές του LNG στη Βόρεια Ασία ήταν επίσης υπό πίεση καθώς βασικοί αγοραστές άρχισαν να μεταπωλούν ανεπιθύμητο φορτίο εν μέσω υψηλών αποθεμάτων. Κινέζοι εισαγωγείς, συμπεριλαμβανομένης της PetroChina, προσφέρουν φορτίο για παράδοση Δεκεμβρίου. Οι Ιάπωνες εισαγωγείς προσφέρουν παρόμοιο φορτίο.

Ο χαλκός κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Ιούλιο, καθώς οι αυξανόμενες προοπτικές τερματισμού των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων της Fed ενίσχυσαν το κλίμα. Η αγορά ανησυχεί ότι οι αυστηρότερες νομισματικές πολιτικές επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο τη ζήτηση. Ένα ασθενέστερο USD προσθέτει στον αντίκτυπο καθιστώντας φθηνότερες αγορές εκτός USD. Οι ανησυχίες για την αύξηση της προσφοράς αμβλύνθηκαν αφού το κινεζικό διυλιστήριο, Jichuan, συμφώνησε με τον χιλιανό ανθρακωρύχο Antofagasto να μειώσει τις χρεώσεις επεξεργασίας καθώς αυξάνεται η προσφορά και επεκτείνεται η ικανότητα διύλισης. Ο ψευδάργυρος παρέμεινε υπό πίεση μετά την ξαφνική αύξηση των αποθεμάτων κατά 139% την περασμένη εβδομάδα.

Το σιδηρομετάλλευμα κατέγραψε την τέταρτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο του εν μέσω αισιοδοξίας ότι τα μέτρα στήριξης από το Πεκίνο θα ενισχύσουν τη ζήτηση. Οι μεγάλοι κινέζοι παραγωγοί αύξησαν την παραγωγή αργού χάλυβα στις αρχές Νοεμβρίου κατά 2,4% σε σχέση με τα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της China Iron & Steel Association. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ενδείξεις ευρείας αδυναμίας στην αγορά. Τα επίσημα στοιχεία της NBS έδειξαν ότι η παραγωγή χάλυβα τον Οκτώβριο μειώθηκε κατά 9% ετησίως.

Τέλος, το ασθενέστερο δολάριο και οι χαμηλότερες αποδόσεις ώθησαν τις τιμές του χρυσού υψηλότερα.