Η χαλάρωση των ανησυχιών για μια κλιμάκωση στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς οδήγησε τις τιμές της ενέργειας να δέχονται πιέσεις. Τα βιομηχανικά μέταλλα συνεχίζουν να επωφελούνται από τα σημάδια της ισχυρότερης ζήτησης. Το αργό πετρέλαιο υποχώρησε καθώς οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα παρέμειναν περιορισμένες, χαλαρώνοντας τις ανησυχίες για κλιμάκωση. Το Brent υποχώρησε σχεδόν 3% και τώρα βρίσκεται μόλις 3 δολάρια/βαρέλι πάνω από

τα επίπεδα που ήταν πριν από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η γεωπολιτική ένταση παραμένει υψηλή. Το Ιράν προειδοποίησε ότι οι κινήσεις του Ισραήλ μπορεί να αναγκάσουν όλους να δράσουν. Οι ΗΠΑ είδαν επίσης αυξημένο κίνδυνο περιφερειακής διάχυσης, σύμφωνα με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν. Η Παγκόσμια Τράπεζα είπε ότι ακόμη και μια μικρή διακοπή στον εφοδιασμό αργού θα μπορούσε να αφαιρέσει έως και 2 MB/ημέρα από τις παγκόσμιες αγορές και να ωθήσει τις τιμές πάνω από 100 USD/βαρέλι. Ένα χειρότερο σενάριο θα αφαιρούσε έως και 8 MB/ημέρα και θα έβλεπε τις τιμές να φτάνουν τα 157 USD/βαρέλι. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ασθενούς οικονομικής δραστηριότητας που επηρεάζει τη ζήτηση. Ο ΔΟΕ ανέφερε ότι η κατανάλωση πετρελαίου στη Γερμανία πρόκειται να μειωθεί κατά 90 kb/d φέτος, λόγω της απότομης συρρίκνωσης της ζήτησης ντίζελ και νάφθας.

Οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου παρέμειναν σταθερές καθώς έκαναν απολογισμό των κινδύνων εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή. Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αναφοράς ενισχύθηκαν στις αρχές της διαπραγμάτευσης λόγω των ανησυχιών ότι η διακοπή των προμηθειών του Ισραήλ στην Αίγυπτο μπορεί να επηρεάσει τις ροές προς την Ευρώπη. Το Ισραήλ έκλεισε πολλά κοιτάσματα φυσικού αερίου την περασμένη εβδομάδα. Το υπουργικό συμβούλιο της Αιγύπτου είπε ότι τώρα ρέει φυσικό αέριο από το Ισραήλ, παρά την επανεκκίνηση της παραγωγής από το κοίτασμα Karish του Ισραήλ. Η χώρα της Βόρειας Αφρικής εξαρτάται εν μέρει από το ισραηλινό αέριο για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση και εξάγει καύσιμα μέσω δύο μονάδων LNG. Οι τιμές LNG της Βόρειας Ασίας παρέμειναν επίσης σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες. Οι έμποροι παρακολουθούν τις εξαγωγές της Αιγύπτου, οι οποίες έχουν σταματήσει. Αυτό έρχεται καθώς η Κίνα προσπαθεί να αυξήσει τις εισαγωγές. Η Εθνική Υπηρεσία Ενέργειας αναμένει μια απότομη αύξηση της ζήτησης για χωρητικότητα αιχμής αυτόν τον χειμώνα που θα δοκιμάσει την ασφάλεια εφοδιασμού της Κίνας.

Η περιορισμένη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα είδε επίσης τη ζήτηση για καταφύγιο να μετριάζεται. Ο χρυσός είχε εκτιναχθεί πάνω από τα 2.000 δολ/ουγγιά την Παρασκευή, αλλά δεν μπόρεσε να διατηρήσει αυτά τα κέρδη τη Δευτέρα. Ωστόσο, ο χρυσός φαίνεται να χτίζει μια βάση για περαιτέρω κέρδη.

Ο χαλκός διεύρυνε τα κέρδη εν μέσω ενδείξεων ισχυρότερης ζήτησης. Η προσφορά χαλκού της Κίνας φαίνεται να περιορίζεται, με τα αποθέματα συναλλάγματος να πέφτουν σε χαμηλό 13 μηνών, ενώ τα αποθέματα σε αποθήκες υποχώρησαν στους 23.100 τόνους ρεκόρ, σύμφωνα με την Shanghai Metals Market. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν επίσης σημάδια για πιο σφιχτές αγορές. Το κλίμα ενισχύθηκε επίσης από τις τελευταίες κινήσεις της Κίνας για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιδηρομεταλλεύματος αυξάνονται λόγω της σταθερής ζήτησης που υποστηρίζεται από τα υψηλά επιτόκια εργασιών στα κινεζικά ελαιοτριβεία. Παρά τα αρνητικά περιθώρια παραγωγής χάλυβα, η συνολική παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο ήταν 795 εκατ. τόνοι, αυξημένη κατά 1,7% σύμφωνα με την China Iron and Steel Association.