Οριακά ενισχυμένο ήταν το οικονομικό κλίμα τον Αύγουστο λόγω της βελτίωσης σε Βιομηχανία και Λιανικό εμπόριο. Ωστόσο σημειώθηκε υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Τις εξελίξεις αυτές καταγράφει το ΙΟΒΕ στο Μηνιαίο Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία που δημοσίευσε την Τετάρτη

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στις 111,7 μονάδες, έναντι 111,0 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 100,7 μονάδων ένα έτος πριν, χάρη στην ενίσχυση των προσδοκιών σε Βιομηχανία και Λιανικό εμπόριο, με τις Κατασκευές και τις Υπηρεσίες να υποχωρούν ήπια.

Παράλληλα, εξασθένιση σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη, λόγω υποχώρησης σε όλους σχεδόν τους παράγοντες. 

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Αύγουστο και διαμορφώθηκε στις -35,4 μονάδες (από -28,6 μον. τον προηγούμενο μήνα), παραμένοντας πάντως σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με ένα έτος πριν (-54,2 μονάδες).Επίσης, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία αυξήθηκε τον Αύγουστο στις 106,4 μονάδες (από 104,6 μον. τον Ιούλιο), σε υψηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο περυσινό (99,5 μον.), λόγω αποκλιμάκωσης των αποθεμάτων.

Αναλυτικότερα, τα σημαντικότερα στοιχεία που καταγράφηκαν τον Αύγουστο, σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία του ΙΟΒΕ:

  • Άνοδος του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο του 2023, κατά 2,7%, από 2,0% στο α’ τρίμηνο του 2023. Αύξηση στο β’ τρίμηνο ισχυρότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (0,5%).

  • Οριακή ενίσχυση των εξαγωγών 0,1% το β’ τρίμ. του 2023, από ενίσχυση εξαγωγών υπηρεσιών (1,3%) και μείωση εξαγωγών αγαθών (1,8%).

  • Νέα υποχώρηση της ανεργίας και τον Ιούλιο (y-o-y), στο 9,9% από 11,5% τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2009 σε μονοψήφιο ποσοστό.

  • Άνοδος οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο, λόγω βελτίωσης σε Βιομηχανία και Λιανικό εμπόριο. Υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

  • Βελτίωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 106,4 μονάδες τον Αύγουστο, από 104,6 μον. τον Ιούλιο.

  • Άνοδος για τη βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Υποχώρηση 2,0% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι εξασθένισης 2,4% στην ΕΕ27. Βελτίωση για την εγχώρια Μεταποίηση 0,8% (y-o-y).

  • Μείωση των εξαγωγών της βιομηχανίας, 3,1% τον Ιούνιο (y-o-y). Υποχώρηση και για το εμπορικό έλλειμμα στα €3,2 δισεκ., από €4,3 δισεκ. ένα έτος πριν.