Τα εμπορεύματα παρουσίασαν μικτή τάση, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ενδείξεις περαιτέρω αύξησης της ζήτησης. Το αργό μπρεντ έκλεισε υψηλότερα, ξεπερνώντας για σύντομο χρονικό διάστημα τα 95 USD/βαρέλι, καθώς αυξάνεται το φάσμα των περιορισμένων αποθεμάτων. Ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron, Mike Wirth, ήταν ο τελευταίος από τον κλάδο που υποστήριξε ότι οι τιμές θα ξεπεράσουν τα USD100/βαρέλι, αφού η Σαουδική Αραβία

επανέλαβε την πολιτική της να διατηρήσει σταθερές τις αγορές πετρελαίου. Εξακολουθούν να βλέπουν κάποια αβεβαιότητα γύρω από την κινεζική αγορά, η οποία πιθανότατα θα τηρήσει τη μονομερή μείωση της παραγωγής της για το προσεχές μέλλον.

Η συμφωνία προμήθειας του ΟΠΕΚ αναμένεται επίσης να παραμείνει σε ισχύ προς το παρόν. Ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Μοχάμεντ Ούν δήλωσε ότι τα σχέδια παραγωγής δεν έχουν συζητηθεί στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου αυτή την εβδομάδα και ότι η επόμενη αναθεώρησή τους θα γίνει τον Νοέμβριο. Ωστόσο, οι ενδείξεις στενότητας σε διάφορα πετρελαιοειδή προκαλούν επίσης ανησυχίες. Οι τιμές του ντίζελ στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά 60% από τον Αύγουστο. Αυξήθηκαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού η Shell υπέστη απρογραμμάτιστη διακοπή λειτουργίας στο εργοστάσιό της στο Ρότερνταμ, το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της περιοχής. Τα αποθέματα είναι ήδη χαμηλότερα από το συνηθισμένο για αυτή την εποχή του έτους λόγω του ζεστού καλοκαιριού.

Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο εκτινάχθηκε υψηλότερα, καθώς επανεμφανίστηκαν οι κίνδυνοι εφοδιασμού. Η προγραμματισμένη αύξηση του πεδίου Troll της Νορβηγίας καθυστέρησε λόγω προβλημάτων διεργασιών, σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου Gassco AS. Οι ροές θα ανακάμψουν κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών, αλλά η διαθέσιμη χωρητικότητα θα παραμείνει χαμηλότερη από την αρχικά προβλεπόμενη μέχρι το Σαββατοκύριακο. Ο αυξανόμενος αριθμός καθυστερήσεων ανησυχεί τους εμπόρους καθώς πλησιάζει η περίοδος θέρμανσης. Έχουν επίσης υπόψη τους τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Αυστραλία. Η Επιτροπή Δίκαιης Εργασίας αναμένεται να πραγματοποιήσει συνεδρίαση την Παρασκευή σχετικά με τις απεργίες. Οποιαδήποτε περαιτέρω διαταραχή στις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου θα μπορούσε να συσφίξει την παγκόσμια αγορά. Τα κέρδη στην Ευρώπη στήριξαν την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου της Βόρειας Ασίας. Οι ενδείξεις για ισχυρότερη κινεζική ζήτηση τόνωσαν επίσης το κλίμα. Η Unipec, ο εμπορικός βραχίονας της κινεζικής εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας Sinopec, αγόρασε 23 φορτία LNG για τον χειμώνα με μέση προμήθεια σε μετρητά 10-30 σεντς/ MMBtu.

Η υπερπροσφορά συνεχίζει να επιβαρύνει το κλίμα στην αγορά λιθίου. Η ζήτηση στην Κίνα είναι υποτονική εν μέσω αυξανόμενου ανταγωνισμού τιμών στην αγορά μπαταριών της.

Η έλλειψη αποφασιστικών μακροοικονομικών παραγόντων έστειλαν τον χαλκό χαμηλότερα. Ο αντίκτυπος των οικονομικών στοιχείων που ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα την περασμένη εβδομάδα έχει εξαντληθεί, καθώς το ενδιαφέρον επιστρέφει στις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών. Η FOMC ξεκίνησε τη διήμερη συνεδρίασή της, με προσδοκίες ότι θα παγώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων. Ωστόσο, η άνοδος των τιμών της ενέργειας έχει υποδαυλίσει τους φόβους ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό βάρυνε και την αγορά χρυσού, με τις τιμές spot να κινούνται χαμηλότερα.

Το σιδηρομετάλλευμα εδραίωσε τα κέρδη από τις αρχές της εβδομάδας εν μέσω βελτιωμένων προοπτικών στην Κίνα. Ωστόσο, ο εξαγωγέας σιδηρομεταλλεύματος Rio Tinto προειδοποίησε ότι η κινεζική κατανάλωση χάλυβα είναι κοντά στο να την ξεπεράσει. Αναμένει ότι η ζήτηση το επόμενο έτος θα είναι παρόμοια με αυτή του 2023.