Στο στόχαστρο της ΡΑΑΕΥ έχουν μπει οι τιμές ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά. Η αρμόδια Αρχή επικεντρώνει την έρευνά της στις προσφορές των παραγωγών και αυτό που κατ’ αρχάς έχει εντοπίσει είναι ότι παρατηρούνται προσφορές σε πολύ υψηλές τιμές κυρίως τις βραδινές ώρες, όταν πέφτει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών, και οι θερμικές μονάδες όπως και τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ πρέπει να αυξήσουν την ισχύ που δίνουν στο σύστημα για να καλυφθεί η ζήτηση

Για τα πρώτα αυτά ευρήματα της έρευνας έχει ενημερωθεί ανεπίσημα από τη ΡΑΑΕΥ η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, η οποία αγωνιά για την πορεία των τιμών ρεύματος τη χειμερινή περίοδο και κυρίως για το διάστημα μετά τον Δεκέμβριο, που αναμένεται η κατάργηση τόσο του πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά (μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων) όσο και των οριζόντιων επιδοτήσεων στη λιανική τιμή ρεύματος. Το ζήτημα της διαμόρφωσης της τιμής ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά απασχόλησε μάλιστα κατά το μεγαλύτερο μέρος της την προχθεσινή σχεδόν τρίωρη συνάντηση του υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη με τον επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση. Ο υπουργός φέρεται να ζήτησε από τη ΔΕΗ στοιχεία για τη διαμόρφωση της αλυσίδας του κόστους παραγωγής τόσο των υδροηλεκτρικών όσο και των θερμικών μονάδων για να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχουν περιθώρια συγκράτησης της χονδρεμπορικής τιμής, που αποτελεί και τη βάση διαμόρφωσης της τελικής τιμής ρεύματος για τους καταναλωτές.

Η ΡΑΑΕΥ από την πλευρά της με την ολοκλήρωση της έρευνας αναμένεται να καλέσει κατ’ αρχάς σε ακρόαση τους παραγωγούς πριν προβεί σε αποφάσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν τίθεται θέμα νομιμότητας σε σχέση με το ύψος των προσφορών των ηλεκτροπαραγωγών, αφού το θεσμικό πλαίσιο δεν προβλέπει «ταβάνι». Η άποψη όμως που επικρατεί στις αρμόδιες Αρχές είναι ότι «το νόμιμο δεν είναι και ηθικό», ειδικά στις παρούσες συνθήκες των υψηλών τιμών και της οικονομικής στενότητας των νοικοκυριών, τα οποία βάλλονται από το γενικότερο κύμα ακρίβειας. Υπό αυτή την έννοια, η έρευνα εστιάζει στο μέγεθος της απόκλισης των προσφορών στη χονδρεμπορική αγορά από το πραγματικό κόστος παραγωγής.

Η ελληνική χονδρεμπορική αγορά ρεύματος παραμένει μία από τις ακριβότερες της Ευρώπης και αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση χρειάστηκε να διαθέσει τα μεγαλύτερα κονδύλια για επιδοτήσεις την περίοδο της ενεργειακής κρίσης για να περιορίσει τις επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Eυρωπαϊκού Ρυθμιστή Ενέργειας (ACER), η χώρα μας κατατάσσεται πρώτη στην Ευρώπη στις επιδοτήσεις για το 2022 και το 2023, με μέτρα που έφθασαν το 8,5% του ΑΕΠ. Το πρώτο εξάμηνο του 2022 η Ελλάδα ήταν τρίτη πανευρωπαϊκά στο οικιακό κόστος ρεύματος ως μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος, χωρίς τις γενναιόδωρες επιδοτήσεις, και το πρώτο εξάμηνο του 2023 τέταρτη. Με την κατάργηση των οριζόντιων επιδοτήσεων από τις αρχές του 2024, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Κομισιόν, οι τιμές για την πλειονότητα των καταναλωτών θα εκτοξευθούν στα ύψη, γι’ αυτό και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ρίχνει από τώρα το βάρος στη συγκράτηση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")