Το αργό επέκτεινε τα κέρδη του εν μέσω της προοπτικής στενότερων αγορών τους επόμενους μήνες. Η οικειοθελής μείωση της παραγωγής από την πλευρά  της Σαουδικής Αραβίας κατά 1 εκατ. δολάρια/ημέρα σταθεροποίησε την αγορά τον Ιούλιο και συνέβαλε στο να ξεκινήσει ένα ράλι που οδήγησε τις τιμές να κερδίσουν πάνω από 25% τους τελευταίους δύο μήνες. Η απόφασή της να παρατείνει αυτές τις περικοπές 

μέχρι το τέλος του έτους είναι πιθανό να ωθήσει την αγορά σε έλλειμμα 2 εκατ.βαρ/ημέρα το 4ο τρίμηνο. Αυτό συμβαίνει καθώς η αύξηση της ζήτησης συνεχίζει να ακολουθεί υψηλότερη πορεία. Η ζήτηση της Κίνας έχει παραμείνει ανθεκτική, ενώ η Ινδία και οι ΗΠΑ αποτελούν εκπληκτικές πηγές ισχύος. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου βρίσκεται σε τροχιά αύξησης κατά 2,1mb/d το 2023, μόνο οριακά χαμηλότερα από την πρόβλεψή μας στις αρχές του έτους. Αναμένουμε ότι οι συνεχιζόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και το αβέβαιο οικονομικό σκηνικό θα οδηγήσουν τη Σαουδική Αραβία στη διατήρηση αυτών των περικοπών παραγωγής μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024. Ωστόσο, η αγορά παραμένει δέσμια της πετρελαϊκής πολιτικής της Σαουδικής Αραβίας. Το βασίλειο έχει στη διάθεσή του περίπου 3 εκατ.βαρ/ημέρα πλεονάζουσας δυναμικότητας και θα μπορούσε να αυξήσει γρήγορα την προσφορά. Ακόμη και έτσι, η επακόλουθη μείωση των αποθεμάτων αφήνει την αγορά εκτεθειμένη σε περαιτέρω αιχμές των τιμών.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έπεσα καθώς οι διαταραχές της προσφοράς υποχώρησαν. Η εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου Freeport που υπέστη διαταραχές την περασμένη εβδομάδα επαναλειτουργεί, σύμφωνα με τον φορέα εκμετάλλευσης. Οι ροές αερίου προς την εγκατάσταση άρχισαν να ανακάμπτουν την Πέμπτη, ενώ ένα πλοίο LNG έφτασε για να φορτώσει στη μονάδα εξαγωγής. Αυτό αντέκρουσε τις ανησυχίες για συνεχιζόμενες διαταραχές στον εφοδιασμό της Νορβηγίας, ο οποίος έχει πληγεί από καθυστερήσεις συντήρησης.

Ωστόσο, οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου παραμένουν νευρικές λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων στις επιχειρήσεις Wheatstone και Gorgon της Chevron. Η πρώτη υπέστη βλάβη που επηρέασε περίπου το 25% της παραγωγής. Υπάρχουν φόβοι ότι οι απεργοί εργαζόμενοι μπορεί να περιορίσουν τις δραστηριότητες που τελικά θα καθυστερήσουν την επανεκκίνηση του εξοπλισμού. Οι έμποροι στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου της Βόρειας Ασίας παρακολουθούν στενά τις εργασιακές συνομιλίες για να δουν αν αυτές επιβαρύνουν την παραγωγή.

Ο χαλκός ήταν σταθερός, ενώ τα περισσότερα άλλα βασικά μέταλλα ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση υψηλότερα μετά την ενίσχυση των μέτρων τόνωσης από την κεντρική τράπεζα της Κίνας. Η PBoC μείωσε τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών για τις περισσότερες τράπεζες κατά 25 μονάδες βάσης, τη δεύτερη φορά που μειώνει φέτος. Αυτό συνέβη καθώς ένα πλήθος οικονομικών στοιχείων για τις ΗΠΑ ήταν καλύτερα του αναμενόμενου, αυξάνοντας τις ελπίδες για μια ήπια προσγείωση παρά την αυστηρότερη νομισματική πολιτική της Fed.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιδηρομετάλλευμα ανήλθαν σε υψηλό πέντε μηνών στα 121 USD/t στη Σιγκαπούρη, εν μέσω ενδείξεων για ισχυρότερη ζήτηση. Οι κινεζικές χαλυβουργίες λέγεται ότι αύξησαν τους ρυθμούς λειτουργίας τους, ενώ η παραγωγή λιωμένου σιδήρου αυξήθηκε τον Αύγουστο. Παρόλα αυτά, η κατανάλωση χάλυβα σημείωσε την ίδια αύξηση, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι τα αποθέματα χάλυβα αυξήθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με τον Αύγουστο.

Τα ισχυρότερα αμερικανικά στοιχεία ώθησαν το δολάριο ΗΠΑ προς τα πάνω, επιβαρύνοντας τη ζήτηση των επενδυτών για χρυσό. Στους αντίξοους ανέμους προστέθηκε και η αύξηση των τιμών παραγωγού, η οποία θα μπορούσε να αναγκάσει τη Fed να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.