Οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν άλμα καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι προσφοράς. Τουλάχιστον τρεις αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη μονάδα Freeport LNG στο Τέξας ακυρώθηκαν λόγω βλάβης. Πιθανές είναι και άλλες ακυρώσεις, ανάλογα με την κατάσταση της λειτουργίας του εργοστασίου. Το φυσικό αέριο που τροφοδοτεί την εγκατάσταση μειώθηκε απότομα την περασμένη εβδομάδα

και οι ροές για αργότερα αυτή την εβδομάδα είναι 76% χαμηλότερες από τα κανονικά επίπεδα. Αυτό συμβαίνει καθώς πρόκειται να ξεκινήσουν πλήρους κλίμακας απεργιακές κινητοποιήσεις στα εργοστάσια Wheatstone και Gorgon της Chevron στη Δυτική Αυστραλία. Οι εργαζόμενοι έχουν προβεί σε μερικές στάσεις εργασίας την τελευταία εβδομάδα. Η Chevron δήλωσε ότι μπορεί να επηρεαστεί έως και το 5% της προμήθειας. Στη Νορβηγία, τα συνεργεία αγωνίζονται να ολοκληρώσουν τις εργασίες συντήρησης σε ορισμένες μεγάλες εγκαταστάσεις. Οι προγραμματισμένες διακοπές λειτουργίας έχουν ήδη παραταθεί, με τις ροές από τον μεγαλύτερο προμηθευτή της περιοχής να έχουν μειωθεί. Αυτό ώθησε τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου προς τα πάνω, ενώ οι τιμές spot του LNG στη Βόρεια Ασία επίσης ενισχύθηκαν. Περαιτέρω αύξηση των τιμών είναι πιθανή καθώς η Κίνα βυθίζει και πάλι τα δάχτυλά της στην αγορά spot, με την Unipec να αναζητά πρόσθετη προμήθεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Το αργό πετρέλαιο κέρδισε στις πρώτες συναλλαγές εν μέσω περαιτέρω ανοδικών προβλέψεων της αγοράς από τον κλάδο. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπει ότι η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά κατά 1,2 εκατ.βαρ/ημέρα κατά μέσο όρο κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Προειδοποίησε ότι το σημαντικό έλλειμμα προσφοράς που προκλήθηκε από τις περικοπές της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας απειλεί να ανανεώσει μια περίοδο αστάθειας των τιμών. Ακόμη και αν οι δύο παραγωγοί χαλαρώσουν τους περιορισμούς τους στις αρχές του 2024, αυτό θα αφήσει τα αποθέματα πετρελαίου σοβαρά εξαντλημένα.

Τα βιομηχανικά μέταλλα σημείωσαν σε γενικές γραμμές άνοδο, αφού τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή. Ωστόσο, η αποδυνάμωση των προοπτικών για τον τομέα των ακινήτων της Κίνας συνέχισε να πλανάται πάνω από την αγορά. Τα αποθέματα χαλκού που τηρούνται στις αποθήκες του London Metals Exchange αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών, αυξάνοντας τις ανησυχίες για ασθενέστερη ζήτηση. Τα μεταλλεύματα σιδήρου υποχώρησαν για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα, αφού τα στοιχεία για τις πωλήσεις σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας έδειξαν ότι χάνει κάποια δυναμική. Στο Πεκίνο, οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών υποχώρησαν κατά 35% σε περίπου 1.700 μονάδες το περασμένο Σαββατοκύριακο, από 2.600 την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο χρυσός υποχώρησε μετά την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων μετά την εκτύπωση του ΔΤΚ των ΗΠΑ. Ωστόσο, το πολύτιμο μέταλλο παραμένει καλά υποστηριζόμενο από την ισχυρή φυσική ζήτηση. Ο χρυσός στην Κίνα διαπραγματεύεται σε premium ρεκόρ σε σχέση με τις διεθνείς τιμές, καθώς το Πεκίνο κλιμακώνει την υπεράσπιση του νομίσματός του. Οι εισαγωγές χρυσού στην Ινδία αυξήθηκαν κατά 40% τον Αύγουστο εν μέσω ισχυρών εορταστικών αγορών.