Ο ενεργειακός κλάδος ωθήθηκε υψηλότερα εν μέσω των συνεχιζόμενων προβλημάτων από την πλευρά της προσφοράς. Παράλληλα τα κέρδη περιορίστηκαν αλλού, καθώς το ισχυρότερο δολάριο περιόρισε την όρεξη των επενδυτών. Το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο αφού η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι θα παρατείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής της. Ο παραγωγός του ΟΠΕΚ έχει αναλάβει πρόσθετη μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. δολάρια/ημέρα εκτός της τρέχουσας συμφωνίας προμήθειας του ΟΠΕΚ+. Σε δήλωση που δημοσίευσε το κρατικό πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας αναφέρεται ότι ο ηγέτης του ΟΠΕΚ θα συνεχίσει τους περιορισμούς της παραγωγής του μέχρι τον Δεκέμβριο.

Η κίνηση αυτή θα οδηγήσει τελικά στη συγκράτηση της παραγωγής σε περίπου 9mb/d. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Alexander Novak ανακοίνωσε σε ξεχωριστή δήλωση ότι η μείωση των εξαγωγών της χώρας του κατά 300kb/d θα παραταθεί για την ίδια περίοδο. Αυτό θα πρέπει να διαλύσει κάθε ανησυχία ότι η αύξηση των εξαγωγών από άλλους παραγωγούς του ΟΠΕΚ (όπως το Ιράν και η Νιγηρία) θα αναιρούσε τις προσπάθειες της συμμαχίας να εξισορροπήσει την αγορά. Στην πραγματικότητα, η αγορά είναι πιθανό να δει σημαντικές μειώσεις στα αποθέματα ως αποτέλεσμα των περιορισμών στην παραγωγή. Αυτό έρχεται μετά την πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου, ενώ η ζήτηση ξεπέρασε τα προ-πανδημικά επίπεδα τον Μάιο και τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της EIA.

Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο κέρδισε καθώς αυξήθηκε ο κίνδυνος βιομηχανικών κινητοποιήσεων για τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου Gorgon και Wheatstone της Chevron έχουν ειδοποιήσει ότι σχεδιάζουν πλήρεις στάσεις εργασίας από τις 14 Σεπτεμβρίου, μετά από μερικές απεργίες από αυτή την Πέμπτη. Η κίνηση αυτή υποδηλώνει ότι οι συνομιλίες διαμεσολάβησης μεταξύ του συνδικάτου και της Chevron απέτυχαν να φέρουν τις δύο πλευρές πιο κοντά. Μέχρι στιγμής, η Chevron δεν έχει ακυρώσει ή καθυστερήσει καμία μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ωστόσο, ο κίνδυνος να γίνει κάτι τέτοιο έχει τρομάξει την ευρωπαϊκή αγορά. Παρά το γεγονός ότι δεν λαμβάνει κανένα φορτίο απευθείας από αυτές τις επιχειρήσεις, είναι πιθανό να προκαλέσει αυξανόμενο ανταγωνισμό με τους Ασιάτες αγοραστές. Οι δύο μονάδες εξαγωγής LNG παράγουν 27,5 εκατ. τόνους ετησίως LNG, περίπου το 6% της παγκόσμιας προσφοράς. Οι τιμές του LNG της Βόρειας Ασίας υποχώρησαν, καθώς οι έμποροι απέκρουσαν τον κίνδυνο διαταραχής. Σε συνέδριο του κλάδου στη Σιγκαπούρη, ο επικεφαλής του παγκόσμιου τομέα φυσικού αερίου της Chevron δήλωσε ότι η εταιρεία διαθέτει σχέδιο συνέχειας για οποιαδήποτε διαταραχή στην Αυστραλία.

Εν τω μεταξύ, τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία επιβάρυναν το κλίμα στην αγορά βασικών μετάλλων. Ένας βιομηχανικός δείκτης έδειξε ότι ο τομέας των υπηρεσιών της Κίνας σημείωσε τον Αύγουστο τη χαμηλότερη ανάπτυξη φέτος. Στην Ευρώπη, ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών υποσκέλισε τις προσδοκίες, επιτείνοντας το κακό κλίμα. Παρ' όλα αυτά, συνεχίζουν να εμφανίζονται ενδείξεις στενότητας. Οι παραγγελίες για απόσυρση ψευδαργύρου από τις αποθήκες της LME αυξήθηκαν για όγδοη συνεχή ημέρα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιδηρομετάλλευμα κέρδισαν εν μέσω ενδείξεων ανάπτυξης στον τομέα της στέγασης στην Κίνα. Οι πωλήσεις κατοικιών στη Σαγκάη και το Πεκίνο υπερδιπλασιάστηκαν το Σαββατοκύριακο, μετά τη μείωση την περασμένη εβδομάδα του ποσοστού προκαταβολής για την αγορά πρώτης κατοικίας στο 20% και την προσαρμογή χαμηλότερα των επιτοκίων για τα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας. Το κλίμα ενισχύθηκε επίσης από τον γίγαντα σιδηρομεταλλεύματος Vale που δήλωσε ότι οι προοπτικές για τον τομέα των ακινήτων της Κίνας είναι "πιο ενθαρρυντικές" παρά τις αβεβαιότητες.