Περισσότερα αδύναμα οικονομικά στοιχεία στην Κίνα επιβάρυναν το κλίμα. Τα μέταλλα και η ενέργεια οδήγησαν το σύμπλεγμα σε πτώση εν μέσω των προσδοκιών για συνεχιζόμενες αντιξοότητες στη ζήτηση. Ο χαλκός οδήγησε τον κλάδο των βασικών μετάλλων σε πτώση, αφού τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία στην Κίνα προκάλεσαν ανησυχίες σχετικά με 

τις προοπτικές της ζήτησης. Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε κατά 3,7% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, κάτω από τις προσδοκίες για αύξηση 4,4%. Η αύξηση των επενδύσεων πάγιου ενεργητικού εξασθένησε στο 3,4% τους πρώτους επτά μήνες του έτους. Οι λιανικές πωλήσεις απογοήτευσαν επίσης, καθώς αυξήθηκαν μόνο κατά 2,5% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο. Η συνεχιζόμενη αδυναμία της βιομηχανικής δραστηριότητας οδήγησε την κυβέρνηση να μειώσει τα βασικά επιτόκια πολιτικής για να στηρίξει την εμπιστοσύνη. Ωστόσο, παραμένουμε επιφυλακτικοί ότι αυτό θα είναι αρκετό για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Η πρόσφατη ανάκαμψη των αποθεμάτων επιβάρυνε επίσης το κλίμα. Ο ψευδάργυρος υποχώρησε έως και 1,9%, καθώς τα αποθέματα στις αποθήκες της LME αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022. Τα αποθέματα χαλκού αυξήθηκαν για έκτη συνεχόμενη ημέρα.

Η συνεχιζόμενη αδυναμία στον τομέα των ακινήτων παραμένει αρνητική για την αγορά χάλυβα & σιδηρομεταλλεύματος. Οι επενδύσεις σε ακίνητα μειώθηκαν κατά 8,5% σε ετήσια βάση τους επτά μήνες έως τον Ιούλιο. Οι νέες κατασκευές ακινήτων, που αποτελούν βασικό παράγοντα της ζήτησης για χάλυβα & σιδηρομετάλλευμα, μειώθηκαν κατά 24,5% σε 569,7 εκατ. m2. Παρ' όλα αυτά, η μείωση των επιτοκίων των μονοετών δανείων από την PBoC κατά 15 μ.β. στο 2,5% δημιούργησε κάποιες ελπίδες σταθεροποίησης στην αγορά ακινήτων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιδηρομετάλλευμα στην Κίνα κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη συνεδρίαση υψηλότερα. Σε αυτό συνέβαλαν τα στοιχεία που έδειξαν ότι η παραγωγή αργού χάλυβα στην Κίνα παρέμεινε πάνω από 90 εκατ. τόνους τον Ιούλιο, η οποία είναι συνήθως μια αδύναμη περίοδος για τη ζήτηση.

Πετρέλαιο

Οι ανησυχίες ότι η παραπαίουσα οικονομία της Κίνας θα επιβαρύνει τη ζήτηση αντιστάθμισαν τη στενή προσφορά στην αγορά πετρελαίου. Το αργό τύπου μπρεντ υποχώρησε κάτω από τα 85 USD/βαρέλι εν μέσω ενός τόνου κινδύνου σε όλες τις αγορές εμπορευμάτων. Αυτό συνέβη παρά τις συνεχιζόμενες ενδείξεις στενότητας στη φυσική αγορά. Τα αποθέματα αργού στον κόμβο Cushing θεωρείται ότι μειώνονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο. Τα ασιατικά διυλιστήρια απορροφούν επίσης όλα τα διαθέσιμα αμερικανικά φορτία πετρελαίου. Η Rongsheng Petrochemical Co εξασφάλισε εκατομμύρια βαρέλια από την αγορά spot την περασμένη εβδομάδα. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι τα διυλιστήρια της Κίνας έλαβαν περίπου 40% περισσότερο αργό από τους Σαουδάραβες τον Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια, υπήρξε απότομη αύξηση των περιθωρίων διύλισης τις τελευταίες εβδομάδες.

Φυσικό αέριο

Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο σημείωσε απότομο άλμα για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, εν μέσω ανησυχιών για διαταραχές στις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι συζητήσεις μεταξύ των συνδικαλιστικών στελεχών και της Woodside δεν έδωσαν σταθερή έκβαση στην εργασιακή τους διαμάχη. Η έλλειψη συμφωνίας έως την Παρασκευή θα μπορούσε να οδηγήσει στην έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων. Με την απειλή πιθανών απεργιών να διαφαίνεται, η εγκατάσταση Gorgon που λειτουργεί από τη Chevron Corp. ήδη συγκρατεί μέρος της προσφοράς από την αγορά spot.

Στη στενότητα του φυσικού αερίου συνέβαλε η μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου στον τερματικό σταθμό υγροποίησης Corpus Christi στις ΗΠΑ σε 1,6bcf. Η επικείμενη απεργία ώθησε επίσης τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου της Βόρειας Ασίας προς τα πάνω. Αυτό συμβαίνει καθώς η Κίνα αυξάνει τις αγορές της. Οι παγκόσμιες εβδομαδιαίες εισαγωγές στο διάστημα 7-13 Αυγούστου αυξήθηκαν κατά 2% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε 7,7 εκατ. τόνους, με την Κίνα να εισάγει σχεδόν 0,6 εκατ. τόνους περισσότερο. Αυτό τις φέρνει σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τον Ιανουάριο.

Χρυσός

Ο χρυσός υποχώρησε καθώς τα θετικά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ αύξησαν την προοπτική περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Η αύξηση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ ξεπέρασε τις προσδοκίες και αυξήθηκε κατά 0,7% τον Ιούλιο. Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, οι διαπραγματευτές swaps αύξησαν ελαφρώς την πιθανότητα άλλης αύξησης των επιτοκίων φέτος σε λίγο πάνω από το 50%.