Ο OPEC διατήρησε σταθερή, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, την πρόβλεψή του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2023 χθες, Τρίτη, αν και το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών προειδοποιεί ότι η παγκόσμια οικονομία θα αντιμετωπίσει αυξανόμενη αβεβαιότητα και βραδύτερη ανάπτυξη κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους

Έτσι, στη νέα μηνιαία του έκθεση ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φέτος θα αυξηθεί κατά 2,35 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ή κατά ποσοστό 2,4%, διατηρώντας ουσιαστικά αμετάβλητη την πρόβλεψη των 2,33 εκατομμυρίων bpd που διατύπωσε στην αντίστοιχη έκθεση του περασμένο μήνα.

«Υπάρχουν αυξανόμενες αβεβαιότητες σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2023 εν μέσω συνεχιζόμενου υψηλού πληθωρισμού, ήδη αυξημένων βασικών επιτοκίων και στενότητας των αγορών εργασίας», ανέφερε στην έκθεσή του ο ΟΠΕΚ.

«Επιπλέον, δεν είναι ακόμη σαφές πώς και πότε θα μπορούσε να επιλυθεί η γεωπολιτική σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη», πρόσθεσε, υπονοώντας τον πόλεμο στην Ουκρανία.Ο OPEC +, ο οποίος περιλαμβάνει τον OPEC, τη Ρωσία και άλλους συμμάχους, έχει λάβει επιπλέον μέτρα για τη στήριξη της αγοράς πετρελαίου το 2023. Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Ιουνίου ο OPEC +, ανακοίνωσε το δεύτερο πακέτο περικοπών στην παραγωγής από τον Απρίλιο και η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε εθελοντική περικοπή για τον Ιούλιο.

Οι τιμές του αργού, ωστόσο, συγκρατήθηκαν εξαιτίας της ανησυχίας για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και της ζήτησης.Το πετρέλαιο Brent συνέχισε την άνοδό του μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, σημειώνοντας νέα αύξηση κατά 2,5%με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται σε επίπεδα άνω των 73 δολ. το βαρέλι.

Η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα αναμένεται τώρα να αυξηθεί κατά 840.000 bpd, όπως αναφέρει η έκθεση του OPEC, ενώ τον περασμένο μήνα προέβλεπε 800.000 bpd, μετά και την κατάργηση των αυστηρών μέτρων περιορισμού για τον COVID-19.

Ο OPEC διατηρεί την πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη για το 2023 στο 2,6% και επισημαίνει ότι η δυναμική επιβραδύνεται.Σύμφωνα με το παρακάτω γράφημα, που περιλαμβάνεται στην τρέχουσα έκθεση του καρτέλ, η ανάπτυξη πιθανόν να επιβραδυνθεί στο 0,1% σε τριμηνιαία βάση κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους:

 

Στους πιθανούς ανοδικούς παράγοντες, εκτός από την πτώση του πληθωρισμού, περιλαμβάνονται μια ακόμη ισχυρότερη του αναμενομένου οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα αλλά και η πιθανότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες να μπορέσουν να διατηρήσουν τη δυναμική που επέδειξαν στο πρώτο εξάμηνο, αναφέρει ο OPEC.

Σύμφωνα με την έκθεση, εξάλλου, η παραγωγή πετρελαίου του OPEC μειώθηκε τον Μάιο, αντανακλώντας τον αντίκτυπο των προηγούμενων περικοπών της παραγωγής που είχε υποσχεθεί ο OPEC +, καθώς και ορισμένες απρογραμμάτιστες διακοπές.

Η έκθεση του OPEC αναφέρει ότι η παραγωγή του τον Μάιο μειώθηκε κατά 464.000 bpd, αγγίζοντας τα 28,06 εκατομμύρια bpd καθώς τέθηκαν σε ισχύ οι εθελοντικές περικοπές που είχαν υποσχεθεί η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη. Πέρυσι, με την αποδυνάμωση των τιμών, ο OPEC + συμφώνησε σε μείωση του στόχου παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια bpd από τον Νοέμβριο - τη μεγαλύτερη μείωση μετά την πανδημία του COVID-19 το 2020. Στις 2 Απριλίου πολλά μέλη του OPEC + δεσμεύθηκαν για εθελοντικές περικοπές επιπλέον της περυσινής συμφωνίας. Επίσης, ο OPEC διατήρησε την εκτίμησή του για τη ζήτηση πετρελαίου που απαιτείται για την εξισορρόπηση της αγοράς στα 29,3 εκατομμύρια bpd, πράγμα που σημαίνει έλλειμμα προσφοράς εάν οι χώρες-μέλη του συνεχίσουν να αντλούν με το ρυθμό του Μαΐου και εφαρμόσουν τους περαιτέρω περιορισμούς που υποσχέθηκαν.