Οικονομικά αποτελέσματα ρεκόρ κατέγραψαν δύο από τους μεγαλύτερους Έλληνες «παίκτες» της αγοράς των πλοίων μεταφοράς LPG, η Dorian LPG του Γιάννη Χατζηπατέρα και η StealthGas του Χάρη Βαφειά, στον απόηχο των εξαιρετικών συνθηκών στον κλάδο

Τα έσοδα των πλοίων μεταφοράς LPG κατέγραψαν, στη διάρκεια του 2022, εντυπωσιακή ετήσια άνοδο, ενώ παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και φέτος, παρά τις ενστάσεις που διατυπώνονταν πριν από λίγους μήνες. Σημειώνεται ότι μαζί με τα ναύλα την ανιούσα έχουν πάρει και οι αξίες, με το κόστος ναυπήγησης για τα βαπόρια τύπου VLGC να έχει αναρριχηθεί κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Όπως αναφέρουν αναλυτές, η ζήτηση στην αγορά είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

Ενδεικτική είναι η δυναμική των αμερικανικών εξαγωγών, αλλά και αυτών στη Μέση Ανατολή, με ώθηση από την ανάπτυξη σε Κουβέιτ και Κατάρ.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα θετική είναι και η εικόνα στις ασιατικές εισαγωγές. Οι εισαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 13% σε ετήσια βάση στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου 2023, ενώ αυτές της Ινδίας σημείωσαν άνοδο κατά 27%, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η BW LPG, μία άλλη εταιρεία με δραστηριότητα στον κλάδο. Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι εισαγωγές και σε άλλες κομβικές περιοχές, όπως η Ιαπωνία, η Νοτιοανατολική Ασία και η Ευρώπη.

Οι συνθήκες αυτές ελκύουν νέους «παίκτες» στην αγορά. Το τελευταίο διάστημα, μία ελληνική εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρεία, η Toro Corp. ανακοίνωσε επενδυτικό άνοιγμα στον κλάδο με deal εξαγοράς τεσσάρων second hand πλοίων, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη μία μη εισηγμένη εταιρεία εξετάζει ενδελεχώς να επεκταθεί στο LPG.

Ιστορικά κέρδη για τη Dorian LPG

Στο διά ταύτα, ξεκινώντας από τη Dorian LPG, η οποία και ανακοίνωσε ετήσια αποτελέσματα, το χρηματοοικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου 2023 ήταν το καλύτερο στην ιστορία της. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη για τους 12 μήνες έως τον Μάρτιο του 2023 ανήλθαν σε 172,4 εκατ. δολάρια, έναντι 71,9 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο έως τον Μάρτιο του 2022.

Τα έσοδα «σκαρφάλωσαν» στα 389,7 εκατ. δολάρια από 274,2 εκατ. δολάρια. Αυτά τα βελτιωμένα αποτελέσματα αποδίδονται στην άνοδο των ναύλων. Συγκεκριμένα, η Dorian LPG κατέγραψε μέσο ισοδύναμο ημερήσιο χρονοναύλωσης 50.462 δολαρίων στο 12μηνο έως τον Μάρτιο του 2023, από 34.669 δολάρια το ίδιο διάστημα πέρυσι.

«Τα ανοδικά ναύλα και ο ισχυρός ισολογισμός μάς βοήθησαν να επιστρέψουμε σχεδόν 225 εκατ. δολάρια στους μετόχους μας το οικονομικό έτος 2023» σχολίασε ο πρόεδρος και CEO της Dorian LPG, Γιάννης Χατζηπατέρας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η εταιρεία τηρεί τη δέσμευσή της για φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις, όπως αποδεικνύεται από την προσθήκη τριών VLGCs διπλού καυσίμου (dual-fuel) στον στόλο, ενώ θα ακολουθήσει ένα ακόμη.

«Είμαι ευγνώμων για την αφοσίωση των πληρωμάτων και των ομάδων στη στεριά, που οδηγούν τη διαρκή επιτυχία και πρόοδό μας ως κορυφαίος πάροχος ασφαλών, αξιόπιστων, καθαρών και χωρίς προβλήματα μεταφορών και ως υπεύθυνοι διαχειριστές του κεφαλαίου των μετόχων μας» κατέληξε ο κ. Χατζηπατέρας.

Ο στόλος της Dorian LPG αποτελείται από 25 μοντέρνα VLGCs, συμπεριλαμβανομένων των τριών διπλού καυσίμου.

Σε υψηλό 10ετίας τα μεγέθη της StealthGas

Από την άλλη, η StealthGas του Χάρη Βαφειά ανακοίνωσε τα υψηλότερα κέρδη της τελευταίας δεκαετίας για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2023.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε 16,8 εκατ. δολάρια το φετινό πρώτο τρίμηνο, έναντι 7,6 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα έσοδα «σκαρφάλωσαν» στα 38 εκατ. δολάρια, από 35,87 εκατ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ναυτιλιακή εξασφάλισε πολύμηνες ναυλώσεις διάρκειας από πέντε μήνες έως και τρία χρόνια για εννέα LPG carriers του στόλου της. Τα συμβασιοποιημένα έσοδα έως και τον τρέχοντα μήνα ανέρχονται σε περίπου 115 εκατ. δολάρια.

Για το υπόλοιπο του έτους, η StealthGas έχει κλείσει σε ναυλώσεις περίπου το 80% των διαθέσιμων ημερών του στόλου της.

Όπως είπε ο CEO της εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρείας, Χάρης Βαφειάς, «αυτά τα αξιέπαινα αποτελέσματα οφείλονται στην ισχυρή απόδοση και την παραγωγή εσόδων από τον εν ενεργεία στόλο».

Πώληση πλοίων

Η εταιρεία αναμένει, επίσης, σημαντικό κέρδος από την πώληση τεσσάρων πλοίων του στόλου. Ο λόγος για τα «Eco Czar», «Eco Nemesis», «Eco Texiana» (όλα κατασκευής 2015) και «Eco Enigma» (κατασκευής 2020), τα οποία θα ενισχύσουν τον ισολογισμό τα επόμενα τρίμηνα.

«Αξιοποιούμε την ευκαιρία παραχώρησης περιουσιακών στοιχείων εν μέσω μιας ισχυρής αγοράς και θα συνεχίσουμε να διαφοροποιούμε τον στόλο με καλά χρονισμένες προσθήκες μεγαλύτερων πλοίων» σχολίασε σχετικά ο κ. Βαφειάς.

Μιλώντας, στη συνέχεια, για το μέλλον της εταιρείας, επεσήμανε: «Ανανεώνουμε τις προσπάθειες διατήρησης του κόστους βάσης και θα κάνουμε χρήση της ρευστότητας για απομόχλευση σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, επιστρέφοντας αξία στους μετόχους μας, μέσω προγράμματος επαναγοράς μετοχών 15 εκατ. δολαρίων. Αναμένουμε ότι αυτά τα βήματα θα ενισχύσουν το μέλλον της εταιρείας, ενώ την ίδια ώρα παραμένουμε θετικοί για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς LPG».

Ο στόλος της StealthGas αποτελείται από 37 LPG carriers, συμπεριλαμβανομένων πέντε πλοίων στο νερό σε κοινοπραξία και τριών νεότευκτων Medium Gas Carries, τα οποία θα παραδοθούν στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024. Αυτά τα πλοία έχουν συνολική χωρητικότητα 417.841 κυβικών μέτρων.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")