Η πράσινη στροφή δείχνει (και μάλλον είναι προς το παρόν) ανέφικτη για την μεγαλύτερη οικονομία, την ατμομηχανή της Ευρώπης όπως συνηθίζεται να την αποκαλούν. Το έχουν καταλάβει όλοι στη Γερμανία; Η απάντηση είναι:  Όχι η γερμανική κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με την πραγματικότητα. Οι Γερμανοί όμως έχουν αντιληφθεί ότι το πράσινο όνειρο μετατρέπεται πλέον σε εφιάλτη. 

Τα ευρήματα μιας έρευνας που έγινε σε Γερμανούς από τη Forsa ειναι αποκαλυπτικά και εντυπωσιακά μαζί:

Η συντριπτική πλειοψηφία του γερμανικού πληθυσμού είναι της γνώμης ότι μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση δεν είναι ρεαλιστική. Σύμφωνα με έρευνα της Forsa, το 88% των ερωτηθέντων συμμερίζεται αυτή την άποψη.

Ναι πράγματι, 88%! Αυτό είναι εντυπωσιακό. Δηλαδή σχεδόν 9 στους 10 πιστεύουν ότι μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση αυτή τη στιγμή είναι ...παραμύθια!

Οι Γερμανοί έχουν όλο και λιγότερη εμπιστοσύνη στα σχέδια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την ενεργειακή μετάβαση. Μόνο ένα 10% εξακολουθεί να πιστεύει ότι τα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά και η αιολική ενέργεια, μπορούν να καλύψουν επαρκώς τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας.

Πίσω στο χρόνο, όταν ενεργειακά η Γερμανία καλύπτονταν από τις παραδοσιακές πηγές και δεν υπήρχαν οι κίνδυνοι που παρουσιάστηκαν με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την στέρηση του πολύτιμου φυσικού αερίου για τους Γερμανούς, το όχι και τόσο μακρινό 2011, το 39% των ερωτηθέντων ήταν ακόμη αισιόδοξο και το 61% επιφυλακτικό.

Όμως τώρα, ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών των Πρασίνων, ο σκεπτικισμός επικρατεί πλέον, αναφέρει ο κόσμος.

Η πλειοψηφία του 59% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να υποστηρίζει τη χρήση του φυσικού αερίου ως πηγή ενέργειας στη Γερμανία. Επίσης το 57% τάσσεται υπέρ της συνέχισης της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.

Τα πράσινα όνειρα της γερμανικής κυβέρνησης υπόσχονται να καταστρέψουν την οικονομία της χώρας;

Τα βιομηχανικά συνδικάτα IG Metall, IGBCE και IG BAU φοβούνται εκατοντάδες χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίας και κλείσιμο εγκαταστάσεων λόγω των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία σε διεθνή σύγκριση, ιδίως σε ενεργοβόρες βιομηχανίες όπως η βιομηχανία χάλυβα, η χημική βιομηχανία ή η βιομηχανία δομικών υλικών.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση της Γερμανίας επιμένει στις πράσινες αυταπάτες της, αλλά η σύγκρουση με την πραγματικότητα είναι αναπόφευκτη. Το ερώτημα είναι τι θα απομείνει από την οικονομία της Γερμανίας όταν τελικά εγκαταλειφθεί το πράσινο όνειρο.