Πρέσβης ε.τ. κ. Μιχαήλ B. Χρηστίδης στο 5o Forum του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Γεωπολιτική»: Όταν η ΕΕ «Ενηλικιωθεί» Γεωπολιτικά, η Σχέση της με τις ΗΠΑ θα Περάσει Απ΄ την Εξάρτηση στη Συμπληρωματικότητα

Πρέσβης ε.τ. κ. Μιχαήλ B. Χρηστίδης στο 5o Forum του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Γεωπολιτική»: Όταν η ΕΕ «Ενηλικιωθεί» Γεωπολιτικά, η Σχέση της με τις ΗΠΑ θα Περάσει Απ΄ την Εξάρτηση στη Συμπληρωματικότητα
energia.gr
Πεμ, 30 Μαρτίου 2023 - 18:59

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες ομιλητές στο 5o Forum του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Γεωπολιτική» (5th Energy and Geopolitics Forum), που πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαρτίου, στην Αθήνα ήταν ο Πρέσβης ε.τ. κ. Μιχαήλ B. Χρηστίδης  Co-Chair του Organizing Committee του Balkans & Black Sea Forum, c/o στο Geo Routes Institute NPO. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η σχέση της ΕΕ με τις ΗΠΑ θα περάσει από την εξάρτηση στη συμπληρωματικότητα μόνο όταν η πρώτη θα «ενηλικιωθεί» γεωπολιτικά

Ο κ. Χρηστίδης, μιλώντας στην δεύτερη συνεδρία η οποία είχε τίτλο «Σχέσεις Ευρώπης-Αμερικής σε Ενέργεια και Γεωπολιτική: Συμπληρωματικότητα ή Εξάρτηση;», τόνισε ότι η συμπληρωματικότητα της Ευρώπης με την Αμερική είναι ευκταία και σημαντική, ιδίως αν είναι προϊόν συμφωνίας, που, μεταξύ άλλων, προστατεύει την ελευθερία επιλογών και δράσης. Σε γεωπολιτικό επίπεδο, ανέφερε ότι ανήκει σε εκείνους που θεωρούν ότι ΕΕ και ΗΠΑ διαχειρίστηκαν την πτώση της ΕΣΣΔ με ιδιαίτερα ερασιτεχνικό τρόπο. Χωρίς καμία διάθεση δικαιολόγησης της ρωσικής εισβολής και του απάνθρωπου πολέμου καταστροφής στην Ουκρανία, όπως υπογράμμισε, ο πρέσβης Χρηστίδης σημείωσε ότι πολλοί πιστεύουν ότι είναι οι ΗΠΑ εκείνες που, κυρίως, υπαγορεύουν την συνέχιση του πολέμου καθώς και ότι πολλοί ηγέτες και πολίτες στην ΕΕ περιμένουν την – με κάποιο τρόπο – έναρξη κάποιων διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν στη λήξη του. Ακόμη πρόσθεσε ότι, όπως πολλοί πιστεύουν, η Κίνα και η Τουρκία αποκτούν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην Ευρασία. Όπως επισήμανε, η πλήρης γεωστρατηγική εξάρτηση της ΕΕ από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν επέτρεψε να ληφθούν υπ’ όψη οι ευρωπαϊκές ανησυχίες. Τόνισε, επίσης, ότι κινήσεις όπως ο αμερικανικός νόμος IRA ευθέως υπονομεύει τα ευρωπαϊκά οικονομικά συμφέροντα, ενώ διερωτήθηκε αν η Ευρώπη έχει συμφέρον να ακολουθήσει αυστηρά την αντικινεζική πολιτική των ΗΠΑ. Τέλος, χαρακτήρισε προσβλητική, εκ μέρους των Αγγλοσαξόνων, την κίνηση ίδρυσης του AUCUS χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των Ευρωπαίων. Καταλήγοντας, τόνισε ότι η σημερινή γεωπολιτική εξάρτηση της Ευρώπης θα μπορέσει να αντικατασταθεί με μία σχέση συμπληρωματικότητας προς της ΗΠΑ μόνο όταν η ΕΕ «ενηλικιωθεί» γεωπολιτικά, είναι δηλαδή σε θέση να υπερασπίζει μόνη της τα συμφέροντάς της.

Ποιος είναι ο Πρέσβης Μιχαήλ Χρηστίδης

Ο Πρέσβης κ. Χριστίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη (1949), σπούδασε στη Νομική Σχολή του εκεί Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και παρακολούθησε μαθήματα Διεθνούς Δικαίου στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης. Έπειτα από αυστηρές εξετάσεις εντάχθηκε στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) το 1976, ως πρώτος στη τάξη του. Υπηρέτησε σε πολλές Διπλωματικές Αποστολές στο εξωτερικό και ανέλαβε σημαντικές ευθύνες στο ΥΠΕΞ, μεταξύ των οποίων: 2000 - 2002 ως Πρέσβης της Ελλάδος στη Βουλγαρία, 2002 - 2005 ως Πρέσβης της Ελλάδος στην Τουρκία, 2005 - 2007 ως Πολιτικός Δ/ντής για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο ΥΠ.ΕΞ, 2008 - 2011 ως Πρέσβης της Ελλάδος στην Αργεντινή και Βολιβία, 2012 - 2014 ως Γενικός Διευθυντής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. 

Επελέγη ως ο Εθνικός Συντονιστής της Ελληνικής Προεδρίας στον Οργανισμό ΟΣΕΠ (Οικονομική Συνεργασία Ευξείνου Πόντου - 01.07 έως 31.12.2014).

Συνταξιοδοτήθηκε το Δεκέμβριο 2014, έπειτα από 38 έτη ευδόκιμης υπηρεσίας. 

Ο Πρέσβης κ. Χριστίδης συμμετείχε, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, σε πολλές διεθνείς συναντήσεις και συνέδρια, ενώ διορίστηκε ως Ειδικός Απεσταλμένος του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών σχετικά με τα θέματα των Βαλκανίων (2008). Έχει συμμετάσχει σε πλήθος σεμιναρίων και διεθνών εκδηλώσεων.

Ο κ. Χριστίδης ασχολήθηκε για περισσότερα από 20 χρόνια με θέματα της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, έχοντας ταξιδέψει εκτεταμένα στην περιοχή. Απέκτησε βαθιά γνώση της εκεί πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας και δημιούργησε ένα ευρύ δίκτυο, υψηλού επιπέδου, πολιτικών, επιχειρηματικών, ακαδημαϊκών και δημοσιογραφικών επαφών. Κατά τη διάρκεια της διπλωματικής του καριέρας και ειδικά ως Γενικός Διευθυντής Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων αποκόμισε πολύτιμη εμπειρία και γνώσεις στην προώθηση της συνεργασίας της Ελλάδος με τρίτες χώρες στον τομέα του Εμπορίου και της Βιομηχανίας, των Επενδύσεων και του Τουρισμού. 

Τιμήθηκε με τις υψηλότερες διακρίσεις της Ελλάδος, Βουλγαρίας και Αργεντινής, ενώ βραβεύθηκε με τιμητικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Σόφιας.

Ομιλεί άπταιστα τις Αγγλική, Γερμανική, Ιταλική, Γαλλική και Ισπανική γλώσσες.