Μετά το ιστορικό ρεκόρ οικονομικών επιδόσεων που σημείωσε πέρυσι ο όμιλος Τιτάν, με ακόμη θετικότερες προοπτικές ξεκίνησε το 2023, καθώς η ζήτηση στις κυριότερες αγορές (Ελλάδα, ΗΠΑ) είναι ισχυρή, οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά το τελευταίο περυσινό τρίμηνο, το ενεργειακό κόστος παρουσιάζει τάσεις υποχώρησης και οι επενδύσεις που στοχεύουν σε μείωση των ενεργειακών αναγκών, σε αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και σε τόνωση της ανταγωνιστικότητας, αποδίδουν σταδιακά

Αυτή είναι η εντύπωση που αποκόμισαν οι αναλυτές από την ανακοίνωση των περυσινών ετήσιων αποτελεσμάτων και από το σχετικό conference call που πραγματοποιήθηκε χθες. 

Ειδικότερα, το 2022 ο όμιλος εμφάνισε αύξηση πωλήσεων από το 1,714 στα 2,28 δισ. ευρώ, άνοδο του EBITDA από τα 275,2 στα 331,2 εκατ. ευρώ και διόγκωση των καθαρών κερδών από τα 91,9 στα 109,7 εκατ. ευρώ.

Η φετινή χρονιά φαίνεται να ξεκίνησε ακόμη καλύτερα για τον εισηγμένο όμιλο, καθώς:

  • Η ζήτηση εμφανίζει άνοδο τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα, δηλαδή στις δύο σημαντικότερες αγορές του ομίλου. Μάλιστα, εξετάζεται ένας μεγαλύτερος όγκος παραγωγής από τις μονάδες της Ελλάδας και της Τουρκίας να διοχετευθεί στην αγορά των ΗΠΑ, προκειμένου να καλυφθεί η τοπική ζήτηση.
  • Μετά την περυσινή εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, ο όμιλος προχώρησε με επιτυχία σε αυξήσεις τιμολογίων στις αγορές που δραστηριοποιείται μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, ή ακόμη και μέσα στον φετινό Ιανουάριο. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του μικτού περιθωρίου κέρδους κατά το τελευταίο τέταρτο της περυσινής χρονιάς.
  • Επιπρόσθετα, θετικά κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο φαίνεται να έχει λειτουργήσει και η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις -με βάση τουλάχιστον τα μηνύματα της προθεσμιακής αγοράς- ότι θα έχουμε σημαντική ανάκαμψη τιμών κατά τους επόμενους μήνες.
  • Ο όμιλος συνεχίζει να υλοποιεί σημαντικές επενδύσεις (φέτος σε ενοποιημένη βάση προβλέπεται να υπερβούν τα 150 εκατ. ευρώ, ενώ μάλλον θα μειωθούν το 2024), με στόχο την αύξηση της παραγωγικής του δυναμικότητας, τη βελτίωση των υποδομών στα logistics, τη μείωση της χρησιμοποιούμενης ενέργειας και όλα αυτά με στόχο -μεταξύ άλλων- την περαιτέρω ψηφιοποίηση των εργασιών και τη συνεχή μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Οι περικοπές κόστους από τις υλοποιούμενες επενδύσεις θα επιδράσουν και στα φετινά αποτελέσματα του ομίλου. Άλλωστε, μετά την περυσινή σημαντική αποκλιμάκωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, επένδυση που θα επιτρέπει την περαιτέρω χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο μισό του 2023.

Σε ό,τι αφορά τον δείκτη ρευστότητας «καθαρό χρέος προς EBITDA», η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, πλην όμως σκοπεύει να τον βελτιώσει μέσα στην τρέχουσα χρήση. Ένα πολύ σημαντικό τμήμα του δανεισμού έχει «κλειδωμένο» επιτόκιο.

(από euro2day.gr)