Ειδικό Αφιέρωμα: Ένας χρόνος μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) σημείωσε άνοδο το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 5 Μαρτίου 2023 ανήλθε στα €151,95/MWh, δηλαδή αυξημένη σε ποσοστιαία

βάση κατά 4,76% από τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα €218,35/MWh και στα €80,16/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την περασμένη Πέμπτη (2/3) φτάνοντας τα €160,60/MWh.          

 

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η ζήτηση ηλεκτρισμού παρέμεινε σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ η χαμηλή παραγωγή τόσο των μονάδων ΑΠΕ όσο και των υδροηλεκτρικών μονάδων προσέφερε μια μικρή στήριξη στις τιμές του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού δεν μεταβλήθηκε, παραμένοντας κάτω από τις 0,9 TWh (897 GWh). Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 956 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (59 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 36 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 29%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στις 251 GWh, σημειώνοντας πτώση 11% σε επίπεδο εβδομάδας. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 2% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα μόλις 16 GWh (-14% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 286 GWh καλύπτοντας το 33% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 145 GWh κάλυψε το 17% της ζήτησης ηλεκτρισμού.