«Εξαιρετικά Tοξικό» Nέφος στα Περίχωρα της Πόλης του Παναμά, από Πυρκαγιά σε Χώρο Απόθεσης Απορριμμάτων

«Εξαιρετικά Tοξικό» Nέφος στα Περίχωρα της Πόλης του Παναμά, από Πυρκαγιά σε Χώρο Απόθεσης Απορριμμάτων
energia.gr
Τετ, 15 Φεβρουαρίου 2023 - 09:02

Γιγαντιαία πυρκαγιά στον μεγαλύτερο χώρο απόθεσης απορριμμάτων του Παναμά προκαλεί «εξαιρετικά τοξικό» νέφος πάνω από κατοικημένες ζώνες κοντά στην πρωτεύουσα, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η πυροσβεστική. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στον σκουπιδότοπο Σέρο Πατακόν, στα περίχωρα της παναμαϊκής πρωτεύουσας. Η κατάσβεσή της «μπορεί να πάρει ως και μια εβδομάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Εδουάρδο Εσκομπάρ.

 

Το σύννεφο καπνού, ορατό από πολλές περιοχές της πρωτεύουσας, είναι «εξαιρετικά τοξικό» και μετακινείται ανάλογα με την κατεύθυνση των ανέμων, διευκρίνισε. Σε κάθε περίπτωση «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για τον καπνό», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος.

Στον ανοικτό χώρο απόθεσης απορριμμάτων Σέρο Πατακόν, που άνοιξε το 1986, μεταφέρεται ο μισός και πλέον όγκος των σκουπιδιών όλης της χώρας. Εκατοντάδες πλανόδιοι απαντώνται εκεί καθημερινά, ψάχνουν μέταλλο ή γυαλί για να το μεταπουλήσουν. Παραγκούπολη βρίσκεται σε μικρή απόσταση.

Η εταιρεία Urbalia, στην οποία έχει ανατεθεί η διαχείριση του χώρου, ανέφερε πως δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να οφειλόταν «σε εμπρησμό».ΑΠΕ ΜΠΕ