Ειδικό Αφιέρωμα: Ένας χρόνος μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) σημείωσε νέα πτώση το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.  Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 6 Φεβρουαρίου και 12 Φεβρουαρίου 2023 ανήλθε στα €163,76/MWh, δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 6,12% από τη μέση ΤΕΑ 

της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα €270/MWh και στα €72,59/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη το περασμένο Σάββατο (11/2) φτάνοντας τα €172,19/MWh.          

 

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, παρά την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρισμού, απόρροια της κακοκαιρίας, η εβδομαδιαία τιμή στο ελληνικό Χρηματιστήριο σημείωσε πτώση, καθώς τόσο οι πτωτικές διεθνείς τιμές φυσικού αερίου, όσο και η υψηλή παραγωγή αφενός των μονάδων ΑΠΕ και αφετέρου των λιγνιτικών, άσκησαν καθοδικές πιέσεις στις τιμές.

Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού σημείωσε άνοδο πάνω από τη 1 TWh (1,076 GWh). Το ωριαίο φορτίο αυξήθηκε κατά 450 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 1,153 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (77 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 56 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 38%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στις 390 GWh, σημειώνοντας άνοδο 43% σε επίπεδο εβδομάδας. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 6% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 64 GWh (-46% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 225 GWh καλύπτοντας το 22% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 222 GWh (υψηλό 28 εβδομάδων) κάλυψε το 22% της ζήτησης ηλεκτρισμού.