Απεβίωσε στις 8 Φεβρουαρίου 2023 σε ηλικία 57 ετών μετά από σκληρή μάχη με την επάρατη νόσο ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μανούσος Βολουδάκης. Εκτός από την πολιτική του δράση, ο εκλιπών είχε σταδιοδρομήσει και στον ενεργειακό κλάδο, αφήνοντας και εκεί το αποτύπωμα της βαθιάς γνώσης και του εξαίρετου ήθους του

Ο Μανούσος-Κωνσταντίνος Βολουδάκης, όπως ήταν το πλήρες όνομά του. Είχε γεννηθεί στην Αθήνα στις 16 Δεκεμβρίου 1966, ενώ εκλεγόταν βουλευτής Χανίων με τη Νέα Δημοκρατία.

Είχε πτυχίο Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακό τίτλο (Master’s) στην Πολιτική Οικονομία από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ της Αγγλίας. Σταδιοδρόμησε στον ιδιωτικό τομέα, διαδοχικά στις εταιρείες RUSVAR HOLDINGS B.V, (1993-1996), στην Ποτοποιία Μεταξά Α.Ε. (1996-1997) και στην ΕΛΒΑΛ Α.Ε. (1997-2004), όπου διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής.

Είχε ακόμη εργασθεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων, ενώ το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2015 ως τον Ιουνίου του 2019, εργάστηκε ξανά στον ιδιωτικό τομέα, αναλαμβάνοντας τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας International Trade S.A., του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, με έδρα τις Βρυξέλλες [2].

Εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής στη περιφέρεια Χανίων, το Σεπτέμβριο του 2007. Ακολούθησαν δύο επανεκλογές στις εκλογές του Μαΐου και τον Ιούνιου του 2012. Διετέλεσε υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από τον Ιούνιο του 2012 έως και τον Ιούνιο του 2013. Την περίοδο 2005-2006 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Εμπορίου στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Τον Ιανουάριο του 2010 ανέλαβε τη θέση του Γραμματέα Νέων Τεχνολογιών, Έρευνας και Καινοτομίας της Ν.Δ., από την οποία παραιτήθηκε το Δεκέμβριο του 2011 για να συμμετάσχει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Επανεξελέγη στις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο (ΙΗ΄) συμμετέσχε στις εξής επιτροπές της Βουλής: στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, στην ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στην ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς και στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Ήταν παντρεμένος με τη δικηγόρο Σέβη Αμανατίδου και πατέρας τριών παιδιών, του Γιώργου, του Σήφη, και της Δάφνης.