Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση στην οποία πρέπει να ανταποκριθεί η Ευρώπη για να μην αποβιομηχανιστεί πλήρως, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος μιλώντας στο περιθώριο της εκδήλωσης του Ιαπωνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Τόκιο

Ο κ. Παπαλεξόπουλος σημείωσε πως ο αμερικανικός νόμος IRA δίνει μεγάλα κίνητρα στη βιομηχανία, προσελκύοντας τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες να μετεγκατασταθούν. Αναγνώρισε ότι είναι θετικό πως η Ευρώπη έχει συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο και κινείται δυναμικά, αλλά υπογράμμισε πως πρέπει να ξεπεράσει σημαντικά εμπόδια και εσωτερικές διαφωνίες, καθώς το πλέγμα των νομικών προβλέψεων που απαιτείται είναι σημαντικό και μεγάλο.

Εξάλλου, όπως είπε, στην Ευρώπη ταυτόχρονα με τα κίνητρα για επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση ισχύουν και αντικίνητρα που δημιουργούν κόστη στη βιομηχανία μέσω του κόστους των εκπομπών ρύπων. Αντίθετα, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην επιβάλουν πρόστιμο εκπομπών και με δεδομένο ότι και το ενεργειακό κόστος είναι πολύ μικρότερο στις ΗΠΑ, η παραγωγή εκεί έχει γίνει πολύ ανταγωνιστική. «Πρέπει να βρεθεί η ισορροπία μέσα στην Ευρώπη και να ληφθούν αποφάσεις για να γίνουν βιομηχανικές επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη».

Κύκλοι της βιομηχανίας σχολιάζοντας τις προτάσεις της Κομισιόν σημείωναν πως υπάρχουν κάποια σημεία που έχουν ενδιαφέρον, αλλά εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το εάν η υλοποίησή τους θα μπορέσει να καταστήσει την Ευρώπη ελκυστικό προορισμό για τις βιομηχανίες.

Μεταξύ άλλων σημειώνουν πως είναι ασαφές ποιες θεωρεί πράσινες επενδύσεις και τεχνολογίες, δεν προβλέπει νέα χρηματοδότηση, ενώ η εξαγγελία για ένα νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο δεν συνοδεύεται ούτε από πρόβλεψη για τα κεφάλαια που θα διαθέτει, ούτε από χρονοδιάγραμμα για τη σύστασή του. Σημειώνουν, δε, ότι στο μεγαλύτερο μέρος του κειμένου η Κομισιόν επιδιώκει να υπερασπιστεί τις πολιτικές που έχει ήδη θεσπίσει και οι οποίες έχουν οδηγήσει μέχρι τώρα στη συρρίκνωση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

(από kathimerini.gr)