Γερμανία: Περιβαλλοντική Οργάνωση Προσφεύγει Ενάντια στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση για Μη Εκπλήρωση Κλιματικών Στόχων

Γερμανία: Περιβαλλοντική Οργάνωση Προσφεύγει Ενάντια στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση για Μη Εκπλήρωση Κλιματικών Στόχων
energia.gr
Παρ, 27 Ιανουαρίου 2023 - 14:53

Κορυφαία περιβαλλοντική ομάδα μήνυσε τη γερμανική κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι δεν έλαβε αποτελεσματικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στους τομείς των μεταφορών και των κατασκευών. «Δεν μπορούμε πλέον να καθόμαστε απλά και να βλέπουμε τομείς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αγνοούν τους δικούς τους στόχους για την προστασία του κλίματος και να αρνούνται να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για τις μεταφορές και τα κτίρια», δήλωσε ο Όλαφ Μπαντ, διευθυντής της οργάνωσης BUND, σε ανακοίνωσή της την περασμένη Τρίτη

Όπως ανέφερε, η περιβαλλοντική ένωση έχει κινήσει αγωγή κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο του Βερολίνου-Βρανδεμβούργου, καθώς δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του νόμου για την προστασία του κλίματος.

«Χρειάζεται τώρα μια πολιτική απόφαση για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία του κλίματος.

Εάν η κυβέρνηση του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς δεν είναι πολιτικά ικανή ή πρόθυμη να το κάνει, πρέπει να υποχρεωθεί νομικά να το κάνει», τόνισε ο Μπαντ. Ο νόμος για την προστασία του κλίματος της Γερμανίας υποχρεώνει την κυβέρνηση να προτείνει προγράμματα έκτακτης ανάγκης για τομείς που υπερβαίνουν τα καθορισμένα ετήσια επίπεδα εκπομπών.

Παρά τις υπερβολικές εκπομπές στους τομείς των μεταφορών και των κατασκευών τα τελευταία δύο χρόνια, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις, σύμφωνα με την BUND. Στον τομέα των μεταφορών, τα επιτρεπόμενα επίπεδα εκπομπών για το 2021 ξεπεράστηκαν κατά 3,1 εκατομμύρια τόνους CO2 και στον τομέα των κατασκευών κατά 2,5 εκατομμύρια τόνους. Ο νόμος για την προστασία του κλίματος έχει θέσει αυστηρούς στόχους και θέλει να καταστήσει τη Γερμανία κλιματικά ουδέτερη έως το 2045. Η κυβέρνηση στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 65% (σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990) ήδη από το 2030.