Στα σχέδια της Cenergy Holdings είναι και η εκπόνηση ενός ακόμη επενδυτικού σχεδίου, που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, με στόχο πάντα την κάλυψη των αναγκών του τομέα του εξηλεκτρισμού

Όπως λένε οι γνώστες του χώρου, τα δίκτυα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα, αλλά και συνολικά για την Ευρώπη στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης. Τα ηλεκτρικά συστήματα στην πλειονότητά τους είναι πεπαλαιωμένα, έχουν σχεδιαστεί με προδιαγραφές που συνάδουν σε προηγούμενα μοντέλα μεταφοράς ενέργειας και θα πρέπει να ενσωματώσουν πλέον τη συνεχώς αυξανόμενη ενέργεια από διεσπαρμένες μονάδες ΑΠΕ, με ευμετάβλητη παραγωγή. Η ραγδαία αύξηση των ΑΠΕ υπολογίζεται ότι θα φέρει νέα έργα ανάπτυξης ηλεκτρικών δικτύων και επενδύσεις που υπολογίζονται σε άνω των 30 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση μέχρι το 2030. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται στο άμεσο μέλλον να πρωταγωνιστήσουν σε αυτή την προσπάθεια, με το μεγαλύτερο μέρος της επέκτασής τους να προέρχεται από την υπεράκτια αιολική ενέργεια. Επιπλέον, οι διασυνδέσεις δικτύων τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, θα συμβάλουν στην περαιτέρω ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.

Το διετές πρόγραμμα της Cenergy Holdings περιλαμβάνει μια σημαντική επέκταση του εργοστασίου τεχνολογίας αιχμής υποβρυχίων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο που θα διπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητα υποβρυχίων καλωδίων, θα παρέχει επιπλέον δυνατότητα αποθήκευσης, καθώς και εκτεταμένες αναβαθμίσεις των λιμενικών εγκαταστάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία προχώρησε στην απόκτηση όμορης ιδιοκτησίας, συνολικής έκτασης 43 στρεμμάτων. Με τη συγκεκριμένη επένδυση η Hellenic Cables θα ενισχύσει το υπάρχον κέντρο βιομηχανικής αριστείας για ένα ευρύ φάσμα υποθαλάσσιων καλωδίων, μέσης έως και υπερυψηλής τάσης που απαιτούνται σε ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές, όπως των παράκτιων αιολικών πάρκων (Offshore Wind), των υποθαλάσσιων διασυνδέσεων και παράκτιων πλατφορμών μεταφοράς ισχύος (Power-From-Shore).

Τρία εργοστάσια

Η εταιρεία διαθέτει τρία εργοστάσια παραγωγής καλωδίων, στη Θήβα, στην Κόρινθο και στο Βουκουρέστι, και ένα βοηθητικό εργοστάσιο παραγωγής στα Οινόφυτα. Σύμφωνα με την εταιρεία, η μονάδα παραγωγής Κορίνθου είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα εργοστάσια υποβρυχίων καλωδίων στον κόσμο και μία από τις πρώτες εταιρείες παγκοσμίως με εγκεκριμένους στόχους SBTi, κάνοντας με τον τρόπο αυτό σημαντικά βήματα στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης. Η διοίκηση επισημαίνει πως η ανάκαμψη της ζήτησης των καλωδίων, μαζί με βελτιώσεις στην παραγωγική διαδικασία, μετριάζει τις επιπτώσεις από τις υψηλότερες τιμές πρώτων υλών και δημιουργεί θετικό κλίμα για τη συνέχεια. «Πιστεύουμε πως ο τομέας καλωδίων μπορεί να ισχυροποιήσει περαιτέρω τις επιδόσεις του, επωφελούμενος τόσο από την ισχυρή ζήτηση για τα καλωδιακά προϊόντα όσο και από τις εξασφαλισμένες παραγγελίες για ενεργειακά έργα. Η έντονη δραστηριότητα στις αγορές και η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης λόγω της παρούσας κρίσης αναμένεται να τροφοδοτήσουν στο μέλλον ακόμα περισσότερο το ανεκτέλεστο υπόλοιπο. Παράλληλα, διερευνάται κάθε ευκαιρία ανάπτυξης που δημιουργείται από την τρέχουσα δυναμική της αγοράς» τονίζει η Cenergy Holdings.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")