Ο «πατέρας» της Κυπριακής ΑΟΖ και ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της «ενεργειακής» διπλωματίας της Μεαλονήσου, ο Σόλων Κασίνης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών στις 13 Δεκεμβρίου 2022. Ο αείμνηστος Κασίνης είχε πρωτοστατήσει στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της χώρας μας, που οδήγησαν στις συμφωνίες για την οριοθέτηση των Ζωνών Αποκλειστικής Οικονομικής Εκμετάλλευσης (ΑΟΖ) με την Αίγυπτο και το Ισραήλ

Με την πολυετή εμπειρία και τη βαθιά γνώση του για τον συγκεκριμένο κλάδο, κατόρθωσε να οδηγήσει την χώρα στην υπογραφή σημαντικών διμερών συμφωνιών με γειτονικές χώρες και πετρελαϊκούς κολοσσούς.

Όραμα του ήταν η μετεξέλιξη της Κύπρου σε ενεργειακό κόμβο της Μεσογείου και η σύνδεσή της με την Ελλάδα, σχηματίζοντας ένα γεωστρατηγικό δίχτυ ασφάλειας για ολόκληρο τον ελληνισμό.

Το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης θα θυμάται πάντα τον εξέχοντα Ελληνοκύπριο τεχνοκράτη και πολιτικό με σεβασμό και μεγάλη εκτίμηση για τις εμπεριστατωμένες και θαρραλέες τοποθετήσεις του στις εκδηλώσεις του στις οποίες συμμετείχε είτε στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο.

Ποιος ήταν ο Σόλων Κασίνης

Ο Σόλων Κασίνης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1952. Ήταν παντρεμένος με την Κίκα Χριστοφόρου και είναι παντρεμένος με τρία παιδιά. Σπούδασε μάρκετινγκ στο Chartered Institute of Marketing στο Ηνωμένο Βασίλειο, διοίκηση επιχειρήσεων στο The Philips College στη Λευκωσία και χημική μηχανική στο Πανεπιστήμιο του Σάρρεϋ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έχοντας παλαιότερα εργαστεί για την Sasol  Ltd και την Cyprus Petroleum Refinery, διετέλεσε επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου της Κυπριακής Δημοκρατίας και επίσης πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας και του Ειδικού Ταμείου της Επιτροπής Ενεργειακών Πόρων της Μεγαλονήσου.

Αναλυτικότερα, την περίοδο 2004-2014 ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕτΑΠ).Την περίοδο 2005-2010 ήταν Πρόεδρος του Ιδρύματος Ενέργειας και Πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ).Από τον Μάρτιο του 2013 έως τον Σεπτέμβριο του 2013 ήταν εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ).Από τον Απρίλιο 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015 ήταν σύμβουλος για θέματα ενέργειας του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά (Απρίλιος 2014-Ιανουάριος 2015).

Πολιτική διαδρομή

Ο αείμνηστος Σόλων Κασίνης εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές του 2016 στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας με τον ΔΗΣΥ για την ΙΑ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο. Ως βουλευτής, διετέλεσε μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κύπρο, ενώ παραιτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2019 λόγω προβλημάτων υγείας.