ΣΒΠΕ: Σχεδόν Όλοι οι Κλάδοι της Βιομηχανίας Εξαρτώνται από τα Πλαστικά

ΣΒΠΕ: Σχεδόν Όλοι οι Κλάδοι της Βιομηχανίας Εξαρτώνται από τα Πλαστικά
Της Δάφνης Γρηγοριάδη*
Πεμ, 1 Δεκεμβρίου 2022 - 09:52
Ειδικό Αφιέρωμα: Ένας χρόνος μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η απογείωση του ενεργειακού κόστους, τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, συνδυάζονται με την ανάγκη να οργανωθεί πιο αποτελεσματικά η διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων και να ιεραρχηθεί ψηλά η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των πλαστικών, παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ), την Τρίτη.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις στην παραγωγή πλαστικών υλών και προϊόντων. Η παραγωγή, εμπορία και ανακύκλωση πλαστικών συμβάλει στην διαμόρφωση του ΑΕΠ σε ποσοστό 1%. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μόνο αλλαγή κλίματος, αλλά αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας. Μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων, επενδύοντας στην καινοτομία, σχεδιάζοντας νέα προϊόντα που είναι ευκολότερο να ανακυκλωθούν.

Ο κ. Βασίλειος Γούναρης, Πρόεδρος του ΣΒΠΕ τόνισε ότι ο αιώνας που διανύουμε θα είναι ο πλέον καθοριστικός για το περιβάλλον. «Τα πλαστικά είναι το υλικό-πυλώνας της καινοτομίας και συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής μας ζωής. Ελαχιστοποιούν τις περιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με τις μοναδικές τους ιδιότητες, ενώ σχεδόν όλοι οι σημαντικοί κλάδοι της βιομηχανίας εξαρτώνται από τα πλαστικά. Συνέχισε λέγοντας, «είναι βέβαιο ότι συμφωνούμε όλοι πως τα πλαστικά στο περιβάλλον είναι ένα απαράδεκτο γεγονός τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά, μιας και οι βιομηχανίες στερούνται πολύτιμους πόρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν έπειτα από την επεξεργασία τους και την ανακύκλωσή τους». Σημείωσε επίσης ότι «μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων, επενδύοντας στην καινοτομία, σχεδιάζοντας νέα προϊόντα που είναι ευκολότερο να ανακυκλωθούν, εφαρμόζοντας τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, ενθαρρύνοντας τον μακροπρόθεσμο εκσυγχρονισμό των υποδομών αλλά και αναπτύσσοντας τις κατάλληλες συνέργειες και δράσεις, ο ΣΒΠΕ επιθυμεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα που θα συμβάλει στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης».

Ο κ. Γιώργος Νούνεσης, Πρόεδρος Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»  ανέφερε μεταξύ άλλων ότι  τον Σεπτέμβρη,  η Ελληνική Βουλή ψήφισε την ίδρυση ινστιτούτου στον «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ» για την κβαντική υπολογιστική και τις κβαντικές τεχνολογίες. «Σε 10 χρόνια οι κβαντικοί υπολογιστές θα έχουν επηρεάσει την διεθνή οικονομία και θα έχουν φέρει τεράστιες ανατροπές στην Βιομηχανία,  τον τραπεζικό χώρο, την ασφάλεια και την άμυνα. Ο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» θα πρωτοστατήσει σε όλες αυτές τις εξελίξεις και ήδη το ενδιαφέρον επενδυτών και ερευνητών είναι τεράστιο».

Ο κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ τόνισε περισσότερο την οικονομική διάσταση του ζητήματος. «Τα πλαστικά είναι ένας κλάδος με πολλές και σοβαρές επιχειρήσεις με εξαιρετικά καλό ανθρώπινο δυναμικό». Αναφερόμενος στην εξωστρέφεια του κλάδου τόνισε ότι  «από την στιγμή που η Ελληνική οικονομία πάτησε σε πιο στέρεο έδαφος, ενισχύθηκε και η  εξωστρέφεια. Εξωστρέφεια δεν σημαίνει μόνο πουλάω προς τα έξω, μπορεί να σημαίνει και  υποκατάσταση εισαγωγών».  Συνέχισε λέγοντας ότι «αν η χώρα “τρέξει” πιο γρήγορα  την κυκλικότητα συνολικά, το οικονομικό όφελος – πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος – θα είναι  σημαντικό».

Ο κ. Σβέτοσλαβ Ντάντσεφ, Υπεύθυνος Τμήματος Μικροοικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής του ΙΟΒΕ  τόνισε ότι στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις στην παραγωγή πλαστικών υλών και προϊόντων. Παρουσίασε στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι η συνεισφορά της παραγωγής, εμπορίας και ανακύκλωσης πλαστικών στην  Ελληνική οικονομία  ήταν περίπου  2,2 δισ. ευρώ μεταξύ 2019-2021, το οποίο αντιστοιχεί σε συμβολή κατά 1% στο ΑΕΠ. Όσον αφορά τις προκλήσεις  της βιομηχανίας πλαστικών, αυτές είναι πολλαπλές. Όπως  η άνοδος του κόστους ενέργειας και η άνοδος  των πρώτων υλών. Η βιομηχανία πλαστικών ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των πολλαπλών κρίσεων, ωστόσο οι προοπτικές της μακροπρόθεσμα εξαρτώνται από την επιτυχή μετάβαση της οικονομίας σε πρότυπο κυκλικότητας.

Ο κ. Νίκος Χιωτάκης – Διευθύνων Σύμβουλος, Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) ανέφερε «θεωρούμε ότι πρέπει να μην έχουμε άλλη εξόρυξη πρώτων υλών με πλαστικά, αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μειώνοντας την χρήση τους, κάνοντας ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση». Συνέχισε λέγοντας, ότι  «για να φτάσουμε από το 21%  που είναι σήμερα το ποσοστό ανακύκλωσης στην Ελλάδα  στο 90% , πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουμε  στην διαλογή στη πηγή, στην χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων  και στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση όλων των υπόλοιπων ανακυκλώσιμων». Τέλος αναφέρθηκε στην Καμπάνια του ΕΟΑΝ  “Ρίξτο στην ανακύκλωση” η οποία έχει  σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κόσμου.

Ο κ. Ιωάννης Σιδέρης – Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης, Πλαστικά Θράκης ανέφερε ότι η πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα καθώς  και τα πλαστικά και η ανακύκλωση,  είναι οι δυο πυλώνες της Βιώσιμης Ανάπτυξης και των πλαστικών της στρατηγικής του Ομίλου. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για κυκλική οικονομία,  όταν στην Ελλάδα  η ανακύκλωση  “έχει  μείνει” πίσω». Συνέχισε τονίζοντας ότι η συνεργασία των φορέων είναι σημαντική, «κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του την κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή  δεν είναι μόνο αλλαγή κλίματος,  αλλά αλλαγή και κουλτούρας και νοοτροπίας». Αναφέρθηκε επίσης στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και συγκεκριμένα στην ταξινομία (EU Taxonomy). «Κάνεις πλέον δεν μπορεί να πει ότι μια οικονομική δραστηριότητα είναι βιώσιμη,  αν δεν εντάσσεται σε έναν από τους έξι πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ταξινομίας και αν δεν  ακολουθεί  συγκεκριμένα κριτήρια. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο όλο αυτό το νομοθετικό πλαίσιο,  αλλά το πλαστικό έχει την μεγάλη του ευκαιρία.  Ένα υλικό μέσα από αναλύσεις τέλους κύκλου ζωής και αναλύσεις που δείχνουν την συνεισφορά του υλικού στα προϊόντα, ενός υλικού που κατά κύριο λόγο μας διευκολύνει στο να μειώσουμε την χρήση των φυσικών πόρων».

 

*Από powergame.gr