Άλλη μία παράταση αναμένεται να δοθεί στην τελική φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας. Αυτό αναφέρουν οι πληροφορίες λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η σημερινή προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τους δύο διεκδικητές "ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - ΔΕΣΦΑ" και Energean.

 

Όλα δείχνουν πως το τενεκεδάκι… της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης θα κλωτσηθεί πιο πέρα, με την κυβέρνηση να μη θέλει στην παρούσα φάση να κηρύξει τον διαγωνισμό άγονο. Να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις δείχνουν τους δύο προαναφερόμενους φιναλίστ να μην κατεβάζουν οικονομικές προσφορές, έχοντας χαρακτηρίσει τον κανονισμό τιμολόγησης που εξέδωσε η ΡΑΕ πριν από μήνες και αφορά, μεταξύ άλλων, και τον τρόπο και το ποσό ανάκτησης του κόστους επένδυσης, ως εμπόδιο για τη βιωσιμότητα του project.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της ΡΑΕ προβλέπει ποσοστό κοινωνικοποίησης 50% (το κόστος που θα περάσει στους καταναλωτές), ενώ επιπλέον μπαίνει και πλαφόν στα 160 εκατ. ευρώ, αν ισχύει η εκτίμηση πως η επένδυση θα ανέλθει στα 314 εκατ. ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, λοιπόν, πως ο διαγωνισμός θα πάρει παράταση ολίγων μηνών, δίνοντας κι άλλο χρόνο στους υποψήφιους επενδυτές να αξιολογήσουν τα δεδομένα των όρων του κανονισμού της ΡΑΕ, υπό το πρίσμα και των δεδομένων της αγοράς αερίου όπως αυτή θα έχει διαμορφωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της Ε.Ε. χωρίς υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να δαπανά ποσά για την τήρηση αποθεμάτων τόσο με τη φύλαξη ορισμένων ποσοτήτων σε ΥΑΦΑ γειτονικών χωρών (Ιταλία και Βουλγαρία) όσο και με την προσθήκη νέου δεξαμενόπλοιου στον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας.

Αξίζει να τονιστεί, τέλος, πως η κυβέρνηση φερόταν να εξέταζε το ενδεχόμενο της υποβολής αίτησης στην Κομισιόν για τη χορήγηση ενίσχυσης που θα στήριζε μέρος της επένδυσης και συγκεκριμένα εκείνο που αντιστοιχεί στην τήρηση εθνικών στρατηγικών αποθεμάτων αερίου. Ωστόσο, μία τέτοια πληροφορία δεν φαίνεται μέχρι τώρα να επιβεβαιώνεται.

capital.gr