Εξήντα χρόνια (1962 - 2022), συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυση του Εθνικού Δρυμού του Αίνου, ενός ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος οικοσυστήματος που αποτελεί τον πνεύμονα της Κεφαλονιάς και την καρδιά της πλούσιας βιοποικιλότητας της νήσου

Με αφορμή τα 60 χρόνια παρουσίας του Εθνικού Δρυμού του Αίνου, η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου Αίνου & Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α διοργανώνει Ημερίδα Εορτασμού με τίτλο: «Μνημειακά Δάση ως κοιτίδες βιοποικιλότητας & πολιτισμού» που θα διεξαχθεί σήμερα Σάββατο στις 10:00 πμ στην Αίθουσα της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης Αργοστολίου, με ομιλητές σημαντικά στελέχη του οργανισμού.

Ο Εθνικός Δρυμός Αίνου, ιδρύθηκε το 1962, κυρίως για να προστατευθεί ότι είχε απομείνει από το άλλοτε ακμαίο και μεγαλόπρεπο δάσος του Μεγάλου Βουνού της Κεφαλονιάς, το οποίο συνίσταται σχεδόν αποκλειστικά από ένα από τα ωραιότερα δασικά δένδρα, την κεφαλληνιακή Ελάτη (Abies cephalonica).

Ο Αίνος δικαίως κηρύχθηκε ως Εθνικός Δρυμός, αφού το όρος αποτελεί κατά τον Διεθνή Κώδικα Βοτανικής την κλασσική θέση του ενδημικού για την Ελλάδα είδους της κεφαλληνιακής Ελάτης. Αλλά και πέραν τούτου, γιατί όλο το οικοσύστημα του Αίνου είναι ιδιαιτέρου επιστημονικού και αισθητικού ενδιαφέροντος και αποτελεί τον πνεύμονα της Κεφαλονιάς και την καρδιά της πλούσιας βιοποικιλότητας της νήσου. Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. είναι υπεύθυνη για την προστασία και την διαχείριση του Εθνικού Δρυμού Αίνου, καθώς και όλων των προστατευόμενων περιοχών Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

«Υλοποιούμε το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 - 2020 με πάνω από 40 δράσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας του νησιού» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ o αναπληρωτής προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου & Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α, Μιχάλης Ξανθάκης.

«Οι δράσεις μας αφορούν την προστασία της πολύτιμης προστασίας του Αίνου, παρακολούθηση σπάνιων ειδών ορνιθοπανίδας, την χαρτογράφηση τύπων οικοτόπων του Εθνικού Δρυμού Αίνου, καθώς και των άλλων χερσαίων οικοτόπων της Κεφαλονιάς που ανήκουν στις περιοχές Natura 2000», ανέφερε ο κ. Ξανθάκης και πρόσθεσε ότι «κάποιες δράσεις ακόμα είναι η χαρτογράφηση των θαλασσίων λιβαδιών της Ποσειδωνίας, οι δαχτυλιώσεις πτηνών της περιοχής, η παρακολούθηση κητωδών ειδών με την χρήση υδροφώνων, η σάρωση των αμμουδιών από θερμικές κάμερες που είναι ενσωματωμένες σε drones για τις φωλιές των χελωνών καθώς τέλος και η παρακολούθηση των θαλασσίων χελωνών caretta - caretta με ειδικές συσκευές gps που τους έχουμε ενσωματώσει».

Επίσης ο κ. Ξανθάκης έκανε αναφορά στην παγκόσμια αναγνώριση του Εθνικού Δρυμού Αίνου, δηλώνοντας ότι «η Μονάδα Διαχείρισης των Προστατευόμενων περιοχών του Ιονίου είναι ήδη μέλος ευρωπαϊκών δικτύων προστατευόμενων περιοχών, όπως των EUROPARC, Eurosite, MedPAN. Παράλληλα, τον Απρίλιο του 2022 κατάφερε να ανακηρύξει την Κεφαλονιά-Ιθάκη ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO και τον Ιούλιο του 2022 πιστοποίησε τις προστατευόμενες περιοχές της Μονάδας Διαχείρισης στην Κεφαλονιά με την Χάρτα του Βιώσιμου Τουρισμού της Οργάνωσης EUROPARC, ενώ προσεχώς θα ακολουθήσει και η θεσμοθέτηση του Εθνικού Δρυμού Αίνου ως "Διεθνές Πάρκο Σκοτεινού Ουρανού"».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)