Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) σημείωσε πτώση το περασμένο επταήμερο, για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, καταγράφοντας χαμηλό 17 εβδομάδων, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 10 Οκτωβρίου 

και 16 Οκτωβρίου 2022 ανήλθε στα €268,91/MWh, δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 4,10% από τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα €558,55/MWh και στα €75,76/MWh αντιστοίχως. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ, ανά ημέρα,  που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την περασμένη Τρίτη (11/10) φτάνοντας τα €379,26/MWh.         

 

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η πτώση της spot τιμής του φυσικού αερίου διεθνώς έφερε αυξημένες καθαρές εισαγωγές στο ελληνικό σύστημα, ασκώντας καθοδικές πιέσεις στις τιμές του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.  

Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού παρέμεινε κάτω από τις 0,9 TWh (859 GWh). Το ωριαίο φορτίο παρουσίασε αύξηση κατά 124 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 912 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (53 GWh), οι οποίες σημείωσαν χαμηλό 18 εβδομάδων.

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 48 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 42%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στις 338 GWh, σημειώνοντας πτώση 12% σε επίπεδο εβδομάδας. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 4% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 31 GWh (+5% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 216 GWh καλύπτοντας το 27% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 76 GWh κάλυψε το 9% της ζήτησης ηλεκτρισμού.